„Tak určitě...“ Sportovní komentátor Jan Smetana o novinařině i hantýrce sportovců

7. červenec 2015

Nezaměnitelný úsměv od ucha k uchu a vášeň pro sporty všeho druhu, hlavně tedy pro basketbal. Když běží, tak necítí stres ani únavu. A stejný je i před televizní kamerou.

Celý národ si dělá srandu ze sportovců, kteří při rozhovorech nejčastěji odpovídají slovy: „Tak určitě...“ Stalo se to někdy i komentátorovi Janu Smetanovi?

„Určitě se mi to nestane! Je už to opravdu nevtipné a zprofanované spojení, že se tomu opravdu vyhýbám. Vadí mi i slovo prostě. Nějak mám pocit, že to do češtiny, která je velmi bohatá, nepatří,“ dodává komentátor.

Začínal „od píky“

Jan Smetana novinářskou kariéru začínal v rozhlase. K mikrofonu ho přivedl tatínek, dlouholetý zaměstnanec Českého rozhlasu. Zkusil si ale i psanou novinařinu a v televizi začínal jako poslíček, který nosí kazety a přepisuje agenturní zprávy. Prostě dělá všechno, co je potřeba.

„Vydržel jsem u toho asi pět let. V té době jsem navíc vysílal v rádiu a psal do jednoho místního tisku. Tak jsem si řekl, že si všechno vyzkouším. Dnes toho nelituju. Znám zákulisí, vím na koho se obrátit a pomáhá mi to v každodenní práci,“ říká Jan Smetana.

Nominace na TýTý

Sám prý je taky hodně soutěživý tip. Taky proto ho lehce mrzí že v televizní anketě Týtý zůstal jen u nominace. „Já si toho opravdu hodně vážím. Škoda, že jsem nevyhrál,“ posteskne si s typickým úsměvem. „Ostatní nominovaní jsou ale opravdu profíci, od kterých se mám ještě co učit.“

Čtěte také

Rád by běžel maraton

Jan Smetana je nejen sportovním komentátorem, ale i amatérským sportovcem. Chodí běhat i v horkých dnech. „Vůbec mi nevadí, že je 40 stupňů. Ale je pravda, že jsem vypotil nejmíň 10 litrů. Maraton bych ale strašně rád dal.“

Klasický maraton tedy zatím v televizi nekomentoval, ale basketbalový ano. „Když ale běžím maraton, je to to, co mě neskutečně baví. Opravdu necítím stres nebo únavu,“ říká.

Eva Kličková a Jan Smetana

Proč má tak rád vysílání Českého rozhlasu Dvojka? Má nějaké hudební geny? A co ho v poslední době rozzlobilo? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio