Takové byly slabosti Otce vlasti. Podle historika Jana Royta

9. květen 2016

V roce 700. výročí narození Karla IV. se skládají pocty. Pedagog a historik umění připomíná ale i panovníkovy „lidské“ vlastnosti, které tehdy kritizoval i papež.

Karel IV. hodně cestoval. Na svých oblíbených místech stavěl hrady. Třeba v Norimberku nebo později u Magdeburgu. Doma se ale cítil v Praze, což dokládá její rozkvět v té době. „Podívejte se na Karlštejn, na katedrálu, na Nové město! To přece neudělaly dějiny. To založil Karel IV,“ říká historik Jan Royt.

Slabost pro módu a paní

A že si dával záležet! „Měl neobyčejný cit na umělce,“ zdůrazňuje historik s odkazem na Petra Parléře nebo Mistra Teodorika. Za některé své světské slabosti byl dokonce kritizován papežem. „Chodil v módním oděvu a při mši se bavil s paními.“

Taky propadl rytířským turnajům. Účastnil se jich tajně. I když tehdy hrozila těžká zranění, někdy i smrt. „Jizvu přes kořen nosu utrpěl mečem asi v Itálii.“ Dobře je vidět na stokoruně od grafika Oldřicha Kulhánka.

Sto korun českých

Zlomený krček: hrozba i tenkrát

Ale Karel IV. měl tuhý kořínek a všechna zranění se mu krásně vyhojila. „Až na ten zlomený krček, na který vlastně zemřel.“ Zlomenina ho upoutala na lůžko a následoval zápal plic, na který panovník zemřel v listopadu 1378.

Dnes na něj můžeme být pyšní právem. „Byl to hluboce věřící člověk. A myslím, že měl vyhraněný smysl pro povinnost.“ Podle vědce pro něj kralování nepředstavovalo jen slávu a různá privilegia, ale především povinnosti. Třeba objíždět říši.

Unikátní roucho v Praze

„Proto si musel pečlivě vybírat lidi. Obklopoval se takovými, kteří mu mohli sekundovat a pomáhat mu. On sám psal a mluvil pěti jazyky.“ Univerzita Karlova teď chystá otevření velké výstavy v Karolínu. Mělo by na ní být i roucho Karla IV., které přivezou z Itálie.

Jan Royt

„Jsou tam nějaké problémy s pojištěním. Ale jsme, jak se říká, v naději,“ říká Royt jako člověk, který má na univerzitě výročí na starost. „Univerzita ctí svého zakladatele, takže jsme přímo povinni ho oslavit.“

Kolik relikvií panovník získal a jak drahá vášeň to byla? Komu je určena nová kniha o Karlu IV.? Jak dlouho na ní vědec pracoval? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.