Thajské „noční dívky“ se před prací i po ní modlí. A peníze odevzdávají rodičům

30. říjen 2017

Podle Marka Němce se ale thajská společnost „děsivým způsobem“ zamerikanizovala. Korály na thajských Similanských ostrovech zase zničily nápory čínských turistů. V Thajsku ale stále najdete místa, kam turisté moc nejezdí.

„Thajsko nabízí naprosto nepřekonatelný mix gastronomických zážitků, krásných pláží, úžasné přírody a přátelských lidí,“ říká cestovatel Marek Němec. „Všechno si dokážou omluvit či zdůvodnit,“ popisuje zvláštnost asijské duše.

„Dívky, které se účastní bouřlivého nočního života, se předtím jdou do chrámu pomodlit. Pak vykonají svoje řemeslo a pak se jdou zase pomodlit. Pocházejí z chudých poměrů a považují za povinnost dát vydělané peníze rodičům.“ Zároveň se podle Němce thajská společnost „děsivým způsobem“ zamerikanizovala.

Logo

„Oslavují Halloween, Nový rok i svoje svátky. Jsou pod vlivem obrovských reklamních kampaní. Ale ne všichni jsou finančně gramotní, takže se diví, když jim někdo přijde zabavit auto. Jsou hraví a mají bezstarostnou duši dítěte.“ Něco vlastního si ale zachovali.

Za krásami

Každý svátek nebo o víkendu vyrážejí Thajci do národních parků, které bůhvíproč bývají většinou mimo pozornost turistů. Například v parku Khao-yai spatříte opice, ptáky či divoké slony. „Zajímavý je mořský národní park Surin nebo Similanské ostrovy. Špatná zpráva je, že budou několik let zavřené kvůli náporu čínských turistů, kteří ničili korály.“

Logo

A co kulturní a historické památky? „Pro mě je jedním z nejkrásnějších výletů jet lodí z Bongkoku do Ayutthaya, což je bývalé hlavní město Thajska. Z řeky poznáte jinou realitu města než v betonové džungli.“ Doprava se kdysi realizovala právě po kanálech, takže se kdysi Thajsku říkalo Benátky východu.

Logo

Královská rodina je tabu

Thajsko je království a podle Marka Němce je to evidentní. „Král je jednotícím prvkem a je v srdci každé Thajce. V každé kanceláři je jeho podobizna, stejně jako na všech bankovkách. Thajci se nebaví o královské rodině. Je to tabu a pod vysokými tresty se tam nesmí nic komentovat.“

Marek Němec
autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.