Tolik berou pražští herci. „To je ostuda České republiky,“ říká ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek

27. červen 2016

Kudy se chodí o žebrácké holi? Po prknech, která znamenají svět. Alespoň podle ředitele jednoho z pražských repertoárových divadel, který si zkusil i práci v USA.

Ředitelem Švandova divadla se Daniel Hrbek stal v pouhých 28 letech. Hned na začátku měl na starosti rekonstrukci divadla. Řešil spíš věci technické než umělecké. „Tehdy jsem se trošku vzdělal v architektuře a v právu,“ směje se. Původně totiž vystudoval herectví.

„Nevěděl jsem, kolik je potřeba lidí nebo jak velké mají být šatny,“ přiznává. Každopádně v jedné věci má jasno: „Gáže? To je ostuda České republiky. Nástupní plat vysokoškolsky vzdělaného herce, režiséra je mnohem nižší než plat lidí s nižším vzděláním,“ myslí si.

Průměrný plat

„Průměrný plat divadelního umělce v Praze je 22 000 Kč hrubého. To je problém, se kterým ani já nemůžu nic dělat.“ Přitom to podle něj není dáno tím, že by divadlo bylo oproti filmu méně finančně úspěšné.

„Někdy divadlo vydělá víc než film. Spousta filmů je prodělečných. A jsou inscenace, které si na sebe nějakým zázrakem vydělají. To se stane jednou za čas a není to primární zájem neziskové organizace.“ Jednou z takových her zřejmě bude i neustále vyprodané představení Cry baby cry. Jeho 135. reprízu chystají na oslavu 135. výročí založení.

V jaké rodině vyrůstal? Co rozhodlo o jeho profesi? Jak se daří jeho studentům? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio