Tomáš Dvořák: Sportovci nejsou normální

6. srpen 2014

Čeští atleti se chystají na nadcházející mistrovství Evropy v Curychu. Šéfem české výpravy je bývalý úspěšný desetibojař Tomáš Dvořák. Jak si atletiku užívá v jiné funkci?

Co se vlastně skrývá pod funkcí šéftrenéra atletické reprezentace? Někdo si myslí, že nedělá nic. Jiní naopak tvrdí že všechno. „Do pozadí se nekopu,“ přiznává Dvořák.

„Jsem spíše manažerem reprezentace. Jsou to papíry, jsou to finanční a sezónní plány. Kdo kam pojede a za kolik,“ poodhalil bývalý úspěšný sportovec svou funkci.

Sportovci na hlavu?

Důležitým článkem každého sportovce je hlava. Aby podával dobrý výkon, nesmí se nechat rozhodit. „Jednou jsem navštívil psychologa a ten mi řekl, že nejsem normální. Společně jsme došli k tomu, že každý vrcholový sportovec nemůže být normální,“ říká s úsměvem trojnásobný mistr světa.

Čtěte také

Někteří atleti také potřebují mít u sebe blízkou osobu, která je vyhecuje k dobrému výkonu. Nic takového prý Dvořák nepotřeboval. „Sport jsem dělal v první řadě sám pro sebe, nikdy jsem nehledal trenéra na tribuně. I když i ten byl občas potřeba,“ říká bývalý světový rekordman

Vydělat si ve sportu

Samotná atletika se od dob, kdy Dvořák začínal, dost změnila. Tehdy stačily jedny tretry na několik let, dnes mají děti tretry na dva měsíce. „Prostředky jsou jiné a vydělat si ve sportu je pořád velký boj,“ říká.

Atletika je ovšem tvrdý sport vyžadující spoustu dřiny a odříkání, které není na první pohled vidět. Atletika zkrátka bolí. „Mě tedy tělo už nebolí, alespoň do chvíle, než se začnu hýbat,“ prozrazuje Dvořák.

Sportovec v důchodu

Aktivnímu pohybu se dnes věnuje čistě jen po rekreační stránce. „Mám nasportováno do foroty. Nedělám nic plánovaného, jen nárazově,“ přiznává.

Po vrcholové atletice se Dvořákovi ani pořádně nestýská. Především se mu nestýská po dřině. Ani po bolesti, které si užil také dost. „Pouze když koukám na atletiku, tak se mi hlavou prožene, jak bych to udělal já,“ říká.

„Trochu to se mnou škubalo chvíli poté, co jsem skončil. Dnes už jsem ale jenom fanda,“ dodává ještě bývalý desetibojař. Atletika však i nadále zůstává v jeho životě.

Jaké jsou medailové naděje české atletické výpravy? Čím se zabývají jeho dcery? Jaké jsou další záliby Tomáše Dvořáka? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Marie Retková , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.