Tomáš Töpfer: "Vinohradské divadlo nabídne novou hru s Dagmar Havlovou"

4. červen 2012

Hodinu před polednem nás dnes (4. června) navštívil herec, senátor, režisér, pedagog, člen správních rad, provozovatel restaurace a také nový ředitel pražského Divadla Na Vinohradech Tomáš Töpfer.

Jak to bylo doopravdy
Jak se dá skloubit tolik činností a jaké změny plánuje jako ředitel vinohradské scény? Podle Tomáše Töpfera žijeme ve virtuálním a mediálním světě a ten příběh není tak velký, jak se popisuje. „Martin Stropnický je báječný herec a velice schopný člověk. Problém je samozřejmě jinde. Já jsem nedělal výběrové řízení na jeho místo, což se zaměňuje. Martin Stropnický byl uměleckým šéfem a já jsem vyhrál výběrové řízení na místo ředitele divadla. Součástí výběrového řízení bylo, že si přivádím svého uměleckého šéfa, kterým je Juraj Deák a svého šéfdramaturga profesora Jana Vedrala.“ Tomáš Töpfer jednal i s Dagmar Havlovou o jejím dalším účinkování v divadle. Jak prozradil, k jejímu významnému životnímu jubileu se chystá málo známá Ibsenova hra, která se bude jmenovat „Rebeka“. „Je to krásná hra a já se na její uvedení moc těším,“ poznamenal Tomáš Töpfer.

Ohlédnutí za minulostí
Divadlo Na Fidlovačce je, podle jeho názoru, scéna, která si na sebe umí vydělat. „Byli jsme úspěšní i v tom, že naše soběstačnost byla na 70%. Když se začínalo, byla na místě udusaná hlína a vítr otáčel starými ventilátory. Dnes je to scéna, která je uprostřed zájmu médií.“ Sehnat lístky na představení je v současnosti umění a kdo to zkoušel, ví své. Jak ale uvedl na pravou míru Tomáš Töpfer, jsou hry, o kterých se dopředu vědělo, že nebudou tak komerčně úspěšné. „A.P. Čechov nebo Arthur Miller jsou spíše náročnějšího typu a jedná se o bonbónky pro naše věrné diváky.“ Na muzikály nebo komedie se prý lístky samozřejmě shánějí hůře.

Éric-Emmanuel Schmitt: Hotel mezi dvěma světy (inscenace v Divadle Na Fidlovačce)

U Kalicha
Tomáš Töpfer, spolu s Gustavem Oplustilem a Vítězslavem Jandákem, moderuje na Dvojce (každý pátek po 12:00 hodině) rozhlasový pořad U Kalicha. Jedním z hostů byl v poslední době i Miloš Zeman. „Potkal jsem se s ním na nějaké akci a zeptal se jej, jestli by nepřišel do pořadu, ve kterém se nemluví o politice, ale o dětství, mládí a různých zážitcích." Jeho odpověď prý zněla, že velice rád, když bude ovar. „A ten byl a Miloš Zeman si to velice pochvaloval,“ uzavřel historku Tomáš Töpfer.

Více se dozvíte z rozhovoru s moderátorkou Danielou Brůhovou.

autor: eh
Spustit audio