Ukryli nacisti v Sovích horách poklad? Odpovídá odborník na podzemí Ladislav Lahoda

6. září 2016

Prezident Společnosti pro výzkum historického podzemí taky prozradil, proč je celé Švýcarsko podkopané. Anebo proč v Praze prakticky neexistuje městské podzemí a co v tom málu pod Prahou najdete.

Ladislav Lahoda tvrdí, že na fámách obvykle bývá zrnko pravdy. Co ty o rozhlehlém podzemním labyrintu v polských Sovích horách? V Evropě je v prý nejzáhadnější. Říká se, že je tam zakopán celý vlak s nacistickým pokladem. Podle Lahody je ale nepravděpodobné, že by ho ještě nikdo neobjevil.

Tajemství Sovích hor

„Jeho tajemství spočívá v tom, že nikdo neví, k čemu mělo sloužit podzemí vystavěné v posledních chvílích války.“ Navíc divné jsou i plány podzemí. „Kde je možné udělat systém pravoúhlých chodeb, oni udělali šikmé. Tam, kde by chodby měly vést rovnoběžně, tak se od sebe vzdalují. Někde jsou prostory vysoké 50 m.“

Ví se i to, že tam byla telefonní ústředna. Tu ale dosud nikdo nenašel. „Je možné, že si tam malý poklad mohli schovat,“ připouští Lahoda. Poklady se v podzemí hledají pořád. „Tu a tam se najdou. Takže nikdy neříkám nikdy,“ směje se.

Ve Švýcarsku nejsou zákazy

Aktivita Společnosti pro výzkum historického podzemí se v posledních letech soustředila do oblasti švýcarských Alp. „Celé Švýcarsko je podkopané,“ vysvětluje Lahoda. „Zákazy tam v podstatě nejsou, takže štolami můžete volně procházet.“ Zaujalo je vojenské podzemí. Z expedic vznikl i film Skrytou švýcarskou krajinou.

Praha je atypická

Podle Ladislava Lahody tzv. městské podzemí v Praze neexistuje. Na rozdíl od Znojma, Plzně nebo Jihlavy. „Praha je atypická. Asi byla bohatá a kupci nechtěli spojovat své sklepy. Praha taky často nečelila útokům cizích vojsk, aby se obyvatelé museli schovávat v podzemí.“

Praha ale skrývá spoustu malých podzemních prostor. „Jsou tu podzemní svatyně, krypty, románská sklepení, krasové jeskyně. Těžilo se tu uhlí i železo.“ Uhlí se třeba těžilo na petřínských svazích. Proč myslíte, že přestala jezdit stará lanovka na Petřín? Je chodba k Daliborce? Poslechněte si v rozhovoru.

Ladislav Lahoda
autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio