Ultramaratonec Škorpil: Když vstanete po letech z gauče, je nejlepší začít indiánskou chůzí

12. srpen 2016

Ultramaratonec, propagátor a trenér běhu, zakladatel běžecké školy. Miloš Škorpil zbláznil do běhání tisíce lidí. Říká, že kdyby Emil Zátopek běhal jeho stylem, dosáhl by času, který by dodnes nikdo nepřekonal.

„Když jsem běhal asi dva roky a zúčastnil se závodu v Běchovicích, přišel mezi mladší žáky Emil Zátopek. Ten mě motivoval k tomu, co dnes dělám. Tehdy jsem si napsal do tréninkového deníčku, že chci učit lidi milovat běh,“ popisuje Miloš Škorpil. Jaký běžecký styl učí?

„Je to přirozený běh. Něco na způsob, co vidíme u afrických běžců. Kdyby tímto stylem běhal Emil Zátopek, tak by jeho časy dodnes nikdo nepřekonal.“ Přirozeným během se prostě zlepšíte ne o vteřiny, ale o minuty.

Nejlepší strava? Zapomeňte na gely!

„Řada lidí, kteří začnou běhat, se taky začínají nenormálně stravovat,“ říká Miloš Škorpil. Podle toho, co najdou na internetu, začnou do sebe cpát nejrůznější gely a doplňky. „Normální, doma uvařené jídlo je prospěšnější. Když běháme maratóny v Alpách, tak se běhá na chleba se sádlem.“

Běhej pomalu!

Většina lidí, když se po letech vstane z gauče a rozhodne se běhat, po dvou minutách nemůže popadnout dech a po šesti je jim špatně. „Člověk si tak odnese špatnou zkušenost,“ říká Miloš Škorpil. „Je nejlepší začít indiánskou chůzí. Je to něco jako indiánský běh. Rychlá chůze se po dvou minutách střídá s vycházkovou.“

Miloš Škorpil a Jiří Holoubek

Je důvod přestat běhat, když něco bolí? „Nepřestával bych, problémem je totiž běžecký styl. Ti lidé neběhají, ale skáčou. Snaží se o co nejdelší kroky. U afrických běžců to vypadá, že se kopou do zadku, ale v tu ránu jsou pryč. Je to ladné, gazelí.“ Jak smysluplně začít běhat? Poslechněte si ze záznamu.

autor: zk
Spustit audio