Úplnou pravdu o životě letce Josefa Františka se podle Jiřího Rajlicha asi už nikdy nedozvíme

20. leden 2011

Čtvrtečním (20. ledna) hostem Hosta do domu Dvojky Českého rozhlasu byl historik Jiří Rajlich.

Jiří Rajlich je profesionální vojenský historik, který pracuje ve Vojenském historickém ústavu, kde zastává funkci ředitele historicko-dokumentačního odboru. Hovořili jsme o jeho nové knize „Josef František – Pokus o pravdivý příběh československého stíhače“.

Četař Josef František se do průběhu The Battle of Britain zapsal sérií 17 potvrzených sestřelů nepřátelských letadel. Byl nejúspěšnější československý pilot, který své sestřely nasbíral během jednoho měsíce, což je podle Jiřího Rajlicha opravdový unikát. „Při tolika sestřelech už rozhodně nejde o náhodu. Je to o schopnostech, samozřejmě o štěstí. Josef František měl takovou vlastnost, že dokázal přesně střílet na minimální vzdálenost a dokázal také přesně mířit v tzv. střelbě s opravou,“ řekl J. Rajlich. Dokázal tak prý střílet do letounu, který je v obratu, kdy musel předvídat jeho chování. „Zařadil se mezi hrstku pilotů, kteří nikdy neminuli cíl. Měl pro střelbu cit ač v civilu nikdy nebyl střelcem a vlastně nikdo nedokáže říci, proč se mu to tak dařilo.“

Jiří Rajlich

Není tedy divu, že jsou jeho další osudy obestřeny četnými mýty a legendami.. Některé možná vznikly ještě za jeho života, a jestliže u jejich zrodu nestál on sám, zřejmě neměl potřebu je nějak uvádět na správnou míru. V knize tak najdeme příběh činorodého a nespoutaného mladého stíhacího pilota, který sice občas své velitele dováděl k zoufalství, ale když zmáčkl spoušť, tak jen málokdy minul svůj cíl.

Domněnky panují také kolem smrti Josefa Františka. Zemřel 8. října1940 při operačním letu. „Podle všeho rozhodně nedošlo k utkání s nepřátelskými letouny. V troskách jeho letadla nebyl nalezen jediný průstřel. Možná proto, že dnes již vlastně neexistují žádní svědci, bude jeho smrt navždy předmětem dohadů. Mezi ty patří např. dohady o tom, že prováděl nepovedenou akrobacii před domem své dívky. Podle všeho ale jeho dívka bydlela nejméně 40km od místa, kde dopal. Vyloučit nelze ani poruchu. Jedno je asi dnes jisté: pravdu se už asi nedozvíme.“ Na zajímavé nesrovnalosti Jiří Rajlich narazil i při zjišťování data jeho narození. Jistý je jen rok 1914.

Kniha vychází k 70. výročí bitvy o Británii, v níž se dosud vítězící německá Luftwaffe musela poprvé sklonit před spojeneckými letci z anglosaského světa i ze zemí okupované Evropy.

Pokud vás zajímají podrobnosti života Josefa Františka, tak si rozhodně poslechněte záznam rozhovoru historika Jiřího Rajlicha s Vladimírem Krocem.

autor: lup
Spustit audio