Úspěch nové vánoční písničky Půlnoční mě opravdu zaskočil, říká Václav Neckář

23. listopad 2011

V současné době prožívá Václav Neckář bouřlivý comeback díky písni, kterou natočil se skupinou Umakart. „Strašně mě těší, že mě oslovili kluci o 30 let mladší. Ti pro mě připravili další čtyři až pět písniček. Možná z toho bude i deska,“ uvádí zpěvák, který byl hostem ve studiu spolu se svým bratrem Janem.

Pomalu se blíží první adventní neděle a tak nás zajímal vztah obou bratrů k předvánočnímu času. „Doma to děláme tak, že samozřejmě vyvěsíme adventní hvězdu, kterou na Štědrý den nahradí vánoční stromeček,“ říká Jan Neckář.

Bratr Václav pak má tento čas spojený hlavně s adventními koncerty. „Několikrát jsem zpíval s Martou Kubišovou. Rád vzpomínám na dobu před asi 10 lety, kdy jsme s Václavem Hybšem a právě Martou udělali dohromady asi 30 koncertů. Samozřejmě, že jsme začínali někdy v půlce listopadu. To byla úžasná doba,“ říká Václav Neckář.

Bacily a Golden Kids

Václav je asi veřejně známějším bratrem rodiny Neckářů, a to přesto, že spolu hrají ve skupině Bacily dohromady již 40 let. Dalším ze zakládajících členů skupiny je Ota Petřina, který prý nesměl na jeviště celých 14 let.

„Jeho délka vlasů totiž nesplňovala tehdejší kritéria,“ říká Jan s dodatkem, že šlo o léta po roce 1971, kdy skupina vznikla. Václav se stal populárnějším hlavně kvůli své roli v Golden Kids. Jaké to tehdy bylo?

„Obě holky mě tehdy opečovávaly,“ říká Václav. Zajímavé ale je, že se to všechno událo jen za 15 měsíců (1968–1970). Přelom 70. a 80. let je také označován za vrchol jeho kariéry.

NDR a Když mě brali za vojáčka

Velmi úspěšný byl Václav také v zemích bývalé NDR (Německé demokratické republiky). V roce 1971 dostal nabídku nazpívat své písničky v němčině. „Nakonec to byly ale upravené lidové písně, což je hodně zajímavé, tedy to, že měly velký úspěch a jeden čas byly na druhém místě východoněmecké hitparády." Největší úspěch prý měla písnička *V Hodoníně za vojáčka*.

Nová píseň Půlnoční a její úspěch

V současné době prožívá bouřlivý comeback. Oslovila jej skupina Umakart, která chtěla nazpívat vánoční píseň Půlnoční. „Strašně mě těší, že to byli o 30 let mladší kluci. Ti pro mě připravili další čtyři až pět písniček. Možná z toho bude i deska,“ uvedl Václav. Bratr Jan k tomu dodává: „Docela nás její úspěch zaskočil. My v té době připravovali výročí Bacilů a do toho přišla tato nabídka. Říkali jsme si, že to bude taková Vaškova bokovka. Navíc se producent rozhodl udělat k písničce videoklip, což jsme považovali za docela odvážné. Ono to ale fungovalo. Takový úspěch opravdu nikdo z nás nečekal. Svou roli určitě sehrál internet na který naše generace rozhodně není zvyklá. V podstatě mohu říct, že tomu pořádně nevěříme dosud. Ale když nás zastavují lidé v metru a říkají, jak je tam Vašek úžasný, tak nás to dojímá.“ Prý to bude asi tím, že si trh nevšiml, že Václav Neckář po nemoci opět zpívá, že dělá další písničky. „Tito mladí si toho všimli, využili toho a mělo to úspěch. Zrovna včera jsme měli koncert v Ostravě a celé publikum zpívalo s námi. Je to takové pohlazení po duši.“

Mozková mrtvice

Všichni jsme jistě zaznamenali, že Václava Neckáře postihla před 9lety mozková příhoda. „Když se člověk živý mluveným slovem, vystupuje na jevišti, tak je tato nemoc velmi stresující. Vypadly mi z hlavy všechny texty. Dříve jsme koncertovali v několika jazycích, to všechno je bohužel pryč. Když jsem unavený, tak je velmi náročné rozeznávat množství hlasů, která jsou kolem mě. Měl jsem ale štěstí, že jsem navštěvoval bezvadné lékaře a také logopedku, která mě za rok vrátila zpět. Také mi hodně pomohli kamarádi z kapely, kteří se mnou téměř ¾ roku zkoušeli všechny písničky tak, abych se mohl vrátit na jeviště.“

Více zajímavostí ale nabídne celý rozhovor Daniely Brůhové, který si můžete poslechnout v audiozáznamu.

autor: lup
Spustit audio