Host do domu18. září  2017 v 11:05  

Už žádný inzulín! Revoluce v léčbě cukrovky: přeprogramování buněk

Žádná pravidelná aplikace inzulínu! Pacientům s diabetem 1. stupně svitla naděje - Foto: Andrea Rico, zdroj: Flickr,  CC BY-NC 2.0

Žádná pravidelná aplikace inzulínu! Pacientům s diabetem 1. stupně svitla nadějeFoto: Andrea Rico, zdroj: Flickr, CC BY-NC 2.0

Žádná pravidelná aplikace inzulínu! Pacientům s diabetem 1. stupně svitla naděje. Z pražského IKEM se šíří nadějné zvěsti o nové metodě, která už získala ocenění Discovery Award. Na čem je nová metoda založená?

„Na tom, že se buňky ve slinivce břišní přeprogramují na produkci inzulínu,“ říká biochemik Tomáš Koblas. „Slinivka totiž plní dvě úlohy: produkce trávících enzymů a taky řady hormonů, které zajišťují energetický metabolismus.“ Tedy včetně inzulínu. 

Testování probíhá zatím in vitro, ve zkumavkách. Existuje totiž možnost, že se přeprogramované buňky časem samy vrátí k původní funkci. „Testuje se ale už i na diabetických zvířatech. K tomu se uchylujeme až ve chvíli, kdy víme, že můžeme zvířata vyléčit,“ vysvětluje Koblas. 

Zatím jen pro některé 

Až dojde k testování na pacientech, veřejnost se o tom dozví včas. Očekává se v horizontu 5 let. Metoda bude ale určená jen pacientům, kteří trpí diabetem 1. typu (vzniká odumíráním buněk, které ve slinivce produkují inzulín). „Naše metoda je cílená právě na tuto skupinu.“ 

„Diabetes 2. typu si člověk působí sám špatnou životosprávou, zatímco 1. typ je způsobený tzv. autoimunitním procesem,“ vysvětluje Tomáš Koblas.

Metoda získala ocenění Discovery Award, která byla spojená i s finanční odměnou. „Je to závazek, abychom nepolevovali v našem úsilí. Finanční podporu jsme využili. Nicméně vědecké projekty vyžadují velké náklady.“ 

Tomáš Koblas - Foto: Adam Kebrt

Pořad: Host do domu  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace