Úžasná příroda, rychlost, adrenalin. To vše je pro Kryštofa Krýzla sjezdové lyžování

31. květen 2012

Dnes (31. května) byl po 11:00 hostem magazínu Je jaká je český reprezentační sjezdař Kryštof Krýzl.

Už jako dítě byl předurčen k lyžování. Narodil se sice v roce 1986 v Praze, zimu ale trávil odmalička ve Špindlerově Mlýně. Když ve 12 letech skončil třetí na neoficiálním žákovském mistrovství světa, vyhrál první letenku v životě na mezinárodní závody do kanadského Whistleru. Dnes má na kontě dvě olympiády, čtyři mistrovství světa a především 8. místo ze slalomu a 11. ze superkombinace na MS 2009. Letos sedmkrát bodoval ve slalomech a obřích slalomech SP. Současně stál dvakrát na stupních vítězů Evropského poháru. Ve Špindlerově Mlýně zvítězil v superkombinaci, obřím slalomu i slalomu speciál.

Lyžařská krev mu koluje v krvi
Sportovní průpravu měl odmalička. Už ve dvou letech, kdy poprvé stál na dvou prkénkách, ho úžasně vitální babička na pražské Ladronce tahala za hůlky do kopečka a běhala dolů až do té doby, než se utahal a usnul. Také Kryštofovi rodiče měli k tomuto sportu vždy blízko. Nabízely se ale i jiné varianty, než zasněžený svah, jak vysvětluje dnešní host: „Rodiče se nesnažili udělat z nás s bráchou hned profesionální lyžaře, ze začátku to bylo spíš kvůli zdraví a zábavě. Věnoval jsem se i tenisu, fotbalu, takže se dá říct, že jsem měl na výběr. Nikde nebylo psáno, že bych měl skončit zrovna u lyžování, ale chytlo mě to nejvíc a kladl jsem si pak za cíl, že budu sjezdovat závodně.“ Za to, že to tak nakonec dopadlo a jeho sen se vyplnil, je samozřejmě rád.

Kryštof Krýzl v Abelbodenu

A co spatřuje zrovna na tomto sportu tak atraktivního? ,,Pro mě je lyžování zajímavé v tom, že se v něm skloubí spousta věcí. Je potřeba obratnost. Součástí je také úžasná příroda, rychlost, adrenalin. Je to nebezpečný sport, silový a hlavně, není to jenom o tom sportovci, musíte se také trošku spolehnout na materiál. A právě skloubení těchto všech faktorů mi na tomto sportu připadá zajímavé.“
Stejně jako další českou sjezdařskou špičku, Šárku Záhrobskou, i Kryštofa Krýzla zprvu trénoval jeho otec, někdy i maminka, která má také lyžování v krvi. Trénovat ale dva bratry, juniory, bylo finančně velmi náročné. Český reprezentant potvrdil slovní formulaci svého otce, že „prolyžovali celý jeden barák v Praze“. Aby mohla rodina financovat tréninky a vše s tím spojené, nebylo zbytí, musel se prodat.

Vyplatilo se
Jméno Kryštof Krýzl není rozhodně sportovním fanouškům neznámé, slýchávali jsme ho hlavně v roce 2009. Pak se ale ta frekvence výskytu ve sportovním zpravodajství poněkud snížila. Z úst fenomenálního závodníka jsme se dozvěděli následující: ,,Po té dobré sezóně v roce 2009, kdy jsem byl osmý na mistrovství světa, jsem se zranil při letní přípravě. A to jsem si myslel, že to v té nadcházející sezóně ještě vygraduje a dostanu se do té užší světové špičky.“ Osud tomu ale chtěl jinak. ,,V hale v Německu jsme trénovali slalom a jsme trénovali slalom a došlo tam k pádu, hodně krkolomnému. Byla nám přidělena část sjezdovky a ten úsek, kde jsme měli slalom, byl zvolen nešikovně, podél U-rampy. Jediné, čím to bylo ošetřené, byly sítě. Ty byly ještě chybně ukotveny. Škobrtnul jsem, vletěl jsem do nich a ony mě neudržely. Spadl jsem tři metry do U-rampy na záda a zlomil si páteř. “
Následovala okamžitá operace v Hamburku. Ale to, že by se k závodnímu sjezdovému lyžování už nikdy nevrátil, si Kryštof Krýzl ani na vteřinu nepřipouštěl. Popral se s tím, a jak už bylo řečeno v úvodu, v letošním roce opět zabodoval. Velmi si prý váží toho, že i během zranění si udržel důvěru sponzorů. S radostí jim jejich přízeň oplatil skvělými výsledky v minulé sezoně.

Pokud Vás úvod do čtvrtečního rozhovoru, který s Kryštofem Krýzlem vedla moderátorka Eva Kvasničková, zaujal, jeho celé znění si můžete poslechnout v našem audioarchivu či u tohoto článku nahoře. Těšit se můžete na srovnání podmínek českých a zahraničních závodníků, na rozbor aktuální tuzemské reprezentace, zhodnocení nadějných, mladých, začínajících sjezdařů či názor na rozdílnost v trénování žen – slalomářek.

autor: Eva Belzová
Spustit audio