Host do domu27. června  2014 v 11:00  

V každé zemi se učím poznávat nové chutě, říká uznávaný šéfkuchař

V Asii jsem setkal i s tím, že jedli i rybí kosti, říká šéfkuchař Tomáš Kalina - Foto: Fotobanka Stock.xchng

V Asii jsem setkal i s tím, že jedli i rybí kosti, říká šéfkuchař Tomáš KalinaFoto: Fotobanka Stock.xchng

Procestoval půlku světa, poznal různé druhy jídla. Jedl a vařil v Evropě i Asii. Tomáš Kalina se nebojí experimentovat. Naučí vás třeba, jak připravit cvrčky.

Už jako malý s tatínkem kuchařem obcházel restaurace. Přišlo mu tedy samozřejmé, že se stane kuchařem. Rád v kuchyni vypomáhal, umýval nádobí nebo se nachomýtl k vaření či pečení. „Když jsem něco udělal, všichni mě museli pochválit,“ říká Kalina. 

Ačkoliv je šéfkuchařem, doma moc často nevaří. Spíš si udělá něco rychlého na chuť a zahnání hladu. „Když jsem celý den v práci, tak mě nebaví pracovat ještě doma,“ přiznává. 

Čtěte také: Lidé by měli znovu najít chuť k vaření, říká autorka kuchařek

Krátce po škole vycestoval do Německa, kde se učil novým způsobům vaření. Nejvíce jej překvapila německá preciznost. „Jsem tím ovlivněn dodneška. Stále v hlavě slyším: Udělej to líp! Neodbyj to! Jsem za to rád,“ říká. 

Tomáš Kalina kromě Česka nebo Německa poznal i mnoho jiných zemí. Na stážích byl v mnoha zemích po celém světě. Z evropských zemí vařil například ještě ve Švýcarsku nebo Dánsku. „Všude si připadám, že jsem místní. Říkám si, že nejsem turista, ale jsem zaměstnanec,“ popisuje své zážitky. 

Z Evropy až do Asie 

Má první stáž byla jenom krájení bylinek, přiznal se Kalina - Foto: Adam Kebrt

Má první stáž byla jenom krájení bylinek, přiznal se KalinaFoto: Adam Kebrt

Kromě Evropy však Kalina zamířil i na Dálný východ, kde vařil jak v čínském Pekingu, tak v thajském Bangkoku. „Majitel restaurace, kde dnes dělám, mě poslal do Pekingu. Měl jsem předsudky, ale bylo to úžasné,“ vypráví o Číně, kde se ve škole naučil několik nových postupů i chutí. 

Z Číny zamířil šéfkuchař do Thajska. Ačkoliv byl posilněn zážitky a informacemi z Číny, opět si připadal jako začátečník. Nová země znamená i nové suroviny a nové chutě. „Asijská kuchyně mě velmi ovlivnila a dnes ji podvědomě míchám téměř do každého jídla,“ říká Kalina. 

Thajská kuchyně je známá svou ostrostí. Pálivá jídla jedí v Thajsku všichni už od mala a chilli papričky se chroustají jak u nás oříšky. „Jednou jsem chtěl něco nepálivého, tak mi do jídla dali jenom jednu chilli papričku. Mě hořela pusa, ale pro ně to bylo nepálivé,“ říká dnes s úsměvem. 

Kalina si vyzkoušel také jednu exotickou pochoutku, která mu velmi zachutnala – hmyz. I v České republice je možné objednat si třeba cvrčky. Ale pozor, nekupujete si je na kusy, ale na litry. „Dostanete živé cvrčky, den nebo dva jim nedáváte nic k jídlu a před úpravou je usmrtíte v horké vodě. Z pánvičky by vyskákali. Pak je stačí promíchat na másle a podávat,“ popisuje šéfkuchař. 

Jaké je šéfkuchořovo nejoblíbenější jídlo? Jak získal stáž v uznáváneé restauraci v Dánsku? Jakého největšího ocenění se dočkal? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu. 

Autor:  Stanislava Lekešová, Jan Řápek
Pořad: Dopoledne s Dvojkou (archiv)  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 09:05  |  Délka pořadu: 120 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace