V každé zemi se učím poznávat nové chutě, říká uznávaný šéfkuchař

27. červen 2014

Procestoval půlku světa, poznal různé druhy jídla. Jedl a vařil v Evropě i Asii. Tomáš Kalina se nebojí experimentovat. Naučí vás třeba, jak připravit cvrčky.

Už jako malý s tatínkem kuchařem obcházel restaurace. Přišlo mu tedy samozřejmé, že se stane kuchařem. Rád v kuchyni vypomáhal, umýval nádobí nebo se nachomýtl k vaření či pečení. „Když jsem něco udělal, všichni mě museli pochválit,“ říká Kalina.

Ačkoliv je šéfkuchařem, doma moc často nevaří. Spíš si udělá něco rychlého na chuť a zahnání hladu. „Když jsem celý den v práci, tak mě nebaví pracovat ještě doma,“ přiznává.

Čtěte také

Krátce po škole vycestoval do Německa, kde se učil novým způsobům vaření. Nejvíce jej překvapila německá preciznost. „Jsem tím ovlivněn dodneška. Stále v hlavě slyším: Udělej to líp! Neodbyj to! Jsem za to rád,“ říká.

Tomáš Kalina kromě Česka nebo Německa poznal i mnoho jiných zemí. Na stážích byl v mnoha zemích po celém světě. Z evropských zemí vařil například ještě ve Švýcarsku nebo Dánsku. „Všude si připadám, že jsem místní. Říkám si, že nejsem turista, ale jsem zaměstnanec,“ popisuje své zážitky.

Z Evropy až do Asie

Kromě Evropy však Kalina zamířil i na Dálný východ, kde vařil jak v čínském Pekingu, tak v thajském Bangkoku. „Majitel restaurace, kde dnes dělám, mě poslal do Pekingu. Měl jsem předsudky, ale bylo to úžasné,“ vypráví o Číně, kde se ve škole naučil několik nových postupů i chutí.

Tomáš Kalina

Z Číny zamířil šéfkuchař do Thajska. Ačkoliv byl posilněn zážitky a informacemi z Číny, opět si připadal jako začátečník. Nová země znamená i nové suroviny a nové chutě. „Asijská kuchyně mě velmi ovlivnila a dnes ji podvědomě míchám téměř do každého jídla,“ říká Kalina.

Thajská kuchyně je známá svou ostrostí. Pálivá jídla jedí v Thajsku všichni už od mala a chilli papričky se chroustají jak u nás oříšky. „Jednou jsem chtěl něco nepálivého, tak mi do jídla dali jenom jednu chilli papričku. Mě hořela pusa, ale pro ně to bylo nepálivé,“ říká dnes s úsměvem.

Kalina si vyzkoušel také jednu exotickou pochoutku, která mu velmi zachutnala – hmyz. I v České republice je možné objednat si třeba cvrčky. Ale pozor, nekupujete si je na kusy, ale na litry. „Dostanete živé cvrčky, den nebo dva jim nedáváte nic k jídlu a před úpravou je usmrtíte v horké vodě. Z pánvičky by vyskákali. Pak je stačí promíchat na másle a podávat,“ popisuje šéfkuchař.

Jaké je šéfkuchořovo nejoblíbenější jídlo? Jak získal stáž v uznáváneé restauraci v Dánsku? Jakého největšího ocenění se dočkal? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.