Václav Moravec: Čím dál víc si přijdu jako bavič

7. červenec 2016

Pokládá Otázky, učí etiku, jako novinář se taky konečně vrátil i do terénu. Třeba za pokladnu v hypermarketu. Teď vydává knihu o médiích… Proč sám nechce být prezidentem?

„Ve společnosti médií (rozhlasu, internetu, sociálních sítích, televize) trávíme víc času, než který věnujeme spánku. V České republice 9,5 hodiny,“ upozorňuje Václav Moravec. Vlastně všichni vytváříme nějaký mediální obsah (např. na Wikipedie nebo v databázi CSFD). A souběžně sledujeme několik médií najednou.

„Hůře se pak soustředíme.“ Před svody nových médií a roztroušenou pozorností Václav Moravec varuje studenty při přednáškách z novinářské etiky. „Bohužel, abych zaujal tu novou generaci, tak si čím dál víc přijdu jako bavič.“ říká.

Za pokladnou stál

Jako „bavič“ mohl ale na někoho působit i během svých 8,5 hodin strávených za pokladnou v hypermarketu v rámci pořadu Fokus. „Zkoumali jsme, jestli na nás funguje marketing letáků,“ vysvětluje Moravec.

„To byla skvělá zkušenost. A hned se jinak dívám na ty, kteří za tou kasou sedí a musí čelit té nervozitě a nadávkám zákazníků, že jsou pomalí. Ať si tam jde každý sednout na těch 8,5 hodiny.“


Václav Moravec
Od roku 2005 až do roku 2014 byl pokaždé mezi 3 nejlepšími v hlasování o cenu TýTý v kategorii osobnost televizní publicistiky, 4x zvítězil. Je taky držitelem ceny Novinářská křepelka (pro novináře do 33 let) a dalších ocenění.

Prezidentský úřad mění osobnost

Václav Moravec je taky tradičním moderátorem předvolebních diskusí. Při posledních prezidentských byl paradoxně oběma tábory nařčen, že jde proti jejich kandidátovi. „Odborně se tomu říká teorie selektivní expozice. Tedy že člověk chce být utvrzován jen ve svém názoru nebo v tom, ke komu má blízko.“

Neplánuje on sám kandidovat na prezidenta? „Děkuji, nechci,“ odmítá. „Když sledujete ty české prezidenty… Ten Hrad jim nesvědčí. Třeba bych sám sobě byl taky podezřelý a nevydržel bych se sebou.“ Takovou proměnu podle něj může vydržet jen velice silná osobnost. „A za tu se nepovažuji.“

Eva Kličková a Václav Moravec
autoři: Eva Kličková , rota
Spustit audio