Veganský rybí tuk, omegavejce a růžový žloutek... Budoucnost superpotravin je tady

13. září 2016

V řasách vidí budoucnost – mládí, krásu, zdraví. A jednou na ně budeme prý i létat. Petr Kaštánek, vědec, cestovatel, učitel, majitel úspěšné firmy, o řasách mluví, jako by se s nimi mazlil.

Petr Kaštánek ve světě objevuje a zpracovává mikrořasy. „Nedávno jsme izolovali mikrořasu z mangrovníků na Papui Nové Guineji. Obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin,“ chlubí se. Tyto kyseliny jsou dnes hitem v potravinářství a farmacii.

Jsou nezbytné pro zdravý vývoj plodu, očí, mozku i pro prevenci kardiovaskulárních chorob. Dosud byl ale jejich jediným průmyslovým zdrojem rybí tuk. „Teď dokážeme pěstovat biomasu těchto řas a z nich vyrobit veganskou alternativu rybího oleje,“ popisuje Kaštánek.

Přidej jen odpadní vodu a CO2

Mikrořasy mají velký potenciál. Rostou rychle. Za několik hodin můžou zdvojnásobit svůj objem. Navíc se dají pěstovat i na pouštích, takže nekonkurují běžným plodinám. Potřebují jen slunce, vodu (slanou i třeba odpadní) a nenáviděný oxid uhličitý. A za to produkují kyslík.

prášky z řasy Chlorella

Vypěstovaná řasová biomasa obsahuje až kolem 60 % proteinů. „To je mnohonásobně víc než maso.“ Řasový olej se dá použít i jako palivo, jenže takový biodiesel je zatím drahý. Má ale šanci v leteckém průmyslu, kde se nepočítá s elektropohonem. „Letové testy s kerosinem z řas dopadly dobře.“

Funkční vejce

Kaštánek z řas vyrábí i krmivo pro drůbež. „Kromě řas s obsahem karotenoidů, která dávají žloutkům jejich barvu, jsme do krmiva pro nosnice použili i řasy z Papui s omega 3 mastnými kyselinami. Z klasického vejce se nám povedlo udělat omegavejce, funkční potravinu.“ Už se jen čeká na zájem trhu.

„Myslím, že bychom uměli vyrobit růžová vajíčka. Kdyby o to měl trh zájem,“ směje se. Už dnes se ale zelenomodré sinice používají na barvení lentilek na modro nebo na výrobu tzv. šmoulí zmrzliny. Zachrání nás řasy, až selžou antibiotika? Poslechněte si ze záznamu.

Petr Kaštánek
autoři: Jan Rosák , rota
Spustit audio