VIDEO: Jak se směje člověk po letech střízlivosti? Kompletní rozhovor s Karlem Nešporem o závislostech v audiu

2. únor 2018

Existuje závislost na nakupování? Jak v boji se závislostí pomáhá smích?

Někteří odborníci tvrdí, že umírněné pití nevadí, nebo je dokonce zdraví prospěšné. „Tito kolegové se mýlí. Vycházejí ze studií, které zkoumaly tzv. nemocné abstinenty, to znamená lidi, kteří přestali pít, protože se jím už poškodili. Tyto studie nejsou objektivní,“ zvedá varovně prst Karel Nešpor.

„Existují nové studie, které zcela vylučují protektivní účinek alkoholu. Kromě toho, většina lidí bere dlouhodobě a pravidelně několik léků. Když je smícháte dohromady a ještě k tomu přidáte alkohol, nikdo neví, co se stane,“ ujišťuje s tím, že střízlivost je důležitá pro každého a prospívá všem.

Závislost na práci nebo nakupování?

Slovo závislost je přesně definované a týká se pouze návykových látek. „Já si udělám 1 - 2x za den čaj, ale závislý nejsem. Mám to pod kontrolou,“ směje se a dodává, že spektrum návykových nemocí je širší.

„Třeba nezdrženlivý vztah k práci nebo nezdrženlivé nakupování. A to je jediná návyková nemoc, která je častější u žen než u mužů. Lepší je prevence, než léčba, takže bych se zbytečně po nákupních centrech nepotloukal.“

Často stačí obyčejné chtění

Nešpor potvrzuje, že většina lidí překoná závislost svépomocí. „Nejčastější je závislost na tabáku. Spousta kuřáků se odnaučila sama, i když obvykle ne na první pokus.“ Druhým krokem je v případě neúspěchu svépomocná organizace.

alkohol

„Anonymní alkoholici se v Praze setkávají několikrát za den a dokonce v angličtině! Takže kdyby si někdo chtěl zlepšit výslovnost…“ zve případné zájemce. Sám je od roku 1984 abstinentem a nemyslí si, že by to byl ve společenském životě handicap. „Za střízliva jde všechno lépe. I komunikace“

Léčivá moc smíchu

V knize Léčivá moc smíchu Nešpor popisuje desítky druhů smíchu. „A tuhle svoji sbírku pořád obohacuji. Smích je něco, co vám projasní náladu a lépe to působí na okolí. Smějte se, i když vám není do smíchu,“ radí. S Terezou Bebarovou taky načetl CD Kudy do pohody.

„Jsou na něm veselé historky, dvě minuty melodického smíchu, který mají lidé rádi, a pak relaxační a meditační nahrávky.“ Populární jsou i jeho videa na YouTube. „Smích funguje i v soukromí. Ale pokud se směju s někým, koho neznám, je to vždycky lepší. Vytvářím si tak komunitu veselých přátel.“

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio