Víte, proč se jeden z Lichožroutů jmenuje Hihlík? Seznamte se s Janem Hyhlíkem

10. únor 2017

Byl inspirací pro Pavla Šruta, když psal knížku o Lichožroutech. Herec, dabér a letitý „rozhlasák“, který dlouhá léta načítá knihy pro nevidomé. Jeho hlas uslyšíte, když si pustíte více než stovku hodin Přemyslovské epopeje.

Jméno Hyhlík má v Česku 164 lidí. Údajně to má znamenat smíšek. „Život mě zatím kromě kloubních problémů moc smutku nepřináší. Ale četl jsem, že je původ jména z ptačí říše,“ říká Jan Hyhlík. Ostatně jeho jméno inspirovalo i spisovatele Pavla Šruta, aby jednoho z Lichožroutů pojmenoval Hihlík.

Přemyslovská epopej má 105,5 hodiny

Jan Hyhlík

Jan Hyhlík načetl 105,5 h Přemyslovské epopeje. „Trvalo to tři roky,“ prozrazuje. Vždy, když natáčí četbu, přečte si knihu nejdřív v soukromí. „Když už ji čtu na mikrofon, tak musím dodržovat věci technické. Někdy mě kniha i dojme, technička to musí stopnout, a musíme se vrátit. Ale digitální technika všechno urychluje.“

Problém s tím, že by se mu kniha nelíbila, nemá. „Dostávám na výběr ze 4 knih, tak si vždycky vyberu.“ A jak dlouho se podle něj dá v kuse číst? „Nemám problém číst čtyři hodiny. Po hodině 5minutová pauza. Čítával jsem i sedm hodin. Není to otázka únavy hlasu, ale člověk se víc přeříkává a pozornost odchází.“

Všechno o kariéře má v notýsku

Četbu natáčel už jako student DAMU, později v hradeckém studiu, dnes na Vltavě. Divadelním hercem je 50. sezon. Do Prahy přišel z oblasti. Podle svých záznamů odehrál 5900 představení a 248 rolí. Všechno si psal od začátku. První záznam je z roku 1965. Podle rolí prý i pozná, kdy třeba přestal kouřit.

Co rád poslouchá? Jakou knihu právě načítá? Více uslyšíte v archivu.

autor: zk
Spustit audio