Vladimír byl nejen výborný herec, říká jeho matka, hlasatelka Heda Čechová

29. prosinec 2014

Můj syn Vladimír Čech. Tak se jmenuje kniha vzpomínek na populárního moderátora soutěže Chcete být milionářem, která svého času trhala rekordy ve sledovanosti. Autorkou je jeho matka, dáma s podmanivým hlasem, někdejší velmi známá rozhlasová a televizní hlasatelka Heda Čechová.

Vždycky měla spoustu nabídek na to, aby napsala paměti. Odmítala je do chvíle, kdy před necelými dvěma roky ztratila syna, herce a moderátora Vladimíra Čecha. „Nejsem plačtivá a smutek nosím v sobě. Cítila jsem ale potřebu se z toho vypsat. Najednou jsem si uvědomila, že když píšu o Vladimírovi, píšu i o sobě.“ Knihu pojala jako jejich společný život. „Chtěla jsem, aby lidi poznali, že byl nejen výborný herec.“

Herecký talent po otci

Vladimír Čech a František Šebek natáčí na Zelené bráně

Syna Vladimíra měla se svým prvním manželem, který byl původem Ukrajinec. „Nedovolili mu dostudovat konzervatoř.“ Po roce 1945 hledali v rozhlase hlasatele a oni se poznali při práci za mikrofonem. „Zpočátku jsem ho ignorovala a pak z toho byla velká láska.“

Na rozdíl od svého otce se Vladimír na DAMU dostal a vystudoval. I přesto, že Heda Čechová měla politické škraloupy. „Vždycky jsem Vladimírovi říkala, že i v těch nejhorších dobách se najde někdo, kdo má svědomí.“ A měla pravdu.

Odchod z výsluní

Heda Čechová se stala nepohodlnou po okupaci v roce 1968. „Řekla jsem tehdy, že bratr bratrovi tohle nedělá, aby na něj poslal tanky.“ Byla na vrcholu kariéry a po tomto vyjádření následoval strmý pád. „Nevěděli co se mnou. Na obrazovku jsem nesměla, tak jsem četla jen komentáře. Ale volali lidé, že jsou rádi, že slyší alespoň můj hlas. Tak jsem nakonec skončila v televizním archivu gramofonových desek.“ Pak ale Heda Čechová onemocněla rakovinou a odešla do invalidního důchodu.

Za moderování Milionáře získal Vladimír Čech třikrát cenu TýTý. Pak ale musel taky nedobrovolně odejít. „Tehdejší programová ředitelka mu oznámila, že už pořad nebude uvádět.“ Snášel to špatně, protože ho to bavilo. „Scénář sice byl, ale reakce na soutěžící nebo publikum už si dělal sám," vzpomíná.

Jak se Heda Čechová stala poslankyní? Jak na to vzpomíná? Co chystá v příštím roce? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio