Vražda následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda je i po sto letech jablkem svárů

3. červen 2014

Je jeho vrah Gavrilo Princip hrdina, nebo atentátník? Akce, která spustila první světovou války, dodnes rozděluje Bosnu a Hercegovinu.

Sarajevský atentát je i po sto letech obrovsky živé téma. Redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu Martin Ježek a srbista a polonista Pavel Trojan sarajevskému mu proto věnovali knihu Tak nám zabili Ferdinanda.

Podle ní by první světová válka začala i bez atentátu. Možná jen o pár dnů nebo týdnů později. „Ale konflikt byl opravdu na spadnutí,“ řekl Pavel Trojan.

Role náhod

Kniha se podrobně věnuje zajímavým náhodám, které mohly útoku na Františka Ferdinanda zabránit. „Arcivévoda byl například před možným atentátem varován. Nešťastně byl zvolen i den návštěvy Sarajeva,“ řekl Martin Ježek.

Mezi nešťastné náhody patří dokonce dvě drobné poruchy vlaku, ve kterém František Ferdinand s doprovodem jeli. Největším smolařem byl ale vojenský četař Leopold Lojka.

Martin Ježek a Pavel Trojan

Byl to řidič Ferdinandova automobilu. Nebyl informován o změně trasy a špatně odbočil. „Do konce jeho života se o něm hovořilo jako o muži, který špatně odbočil,“ řekl Martin Ježek.

Atentát podle Martina Ježka dodnes rozděluje Bosnu a Hercegovinu. „Jedni tvrdí, že vrah Gavrilo Princip je hrdina, druzí, že je atentátník.“

Jedna země i po 100 letech

Zajímavé je také hledat stoleté stopy Rakouska-Uherska v zemích bývalé Jugoslávie nebo i u nás. „Když pojedete od Lvova do Sarajeva, tak všude najdete jednotné architektonické prvky.“

„Budovy nádraží, úřadů či nemocnic, všechny jsou v jednom stylu,“ řekl Pavel Trojan. Možná právě proto se mnoho Čechů cítí na Balkáně jako doma.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio