Vždy jsem věřil, že se dočkám svobody. Nikdy jsem nezapochyboval, tvrdí Jiří Stránský

17. listopad 2016

Je znám jako spisovatel, ale sám sebe považuje za vypravěče. Ve svých knihách čerpá ze svých zážitků. Třeba z těch, kdy ho komunisté odsoudili k pracím v dole a mučili. Přesto se ale na vše stále dívá s úsměvem. Čím to je?

Jeho knihy se začaly vydávat až po sametové revoluci. Před 27 lety se 17. listopadu zrovna vracel z dovolené. „Můj život je absurdní. Tehdy jsme poprvé mohli se ženou na rekreační poukaz do Harrachova. A tam to bylo ještě mnohem horší, než ve filmech s Marvanem. Když jsem přijel do Prahy, musel jsem se smát,“ vzpomíná Jiří Stránský.

„Tehdy už jsem za sebou měl všechny ty kriminály, které vylepšily můj optimismus. A já jsem za svých tehdy 58 let nikdy nezapochyboval, že bych se nedočkal svobody. Ani na vteřinu.“ Stránského komunisté poprvé odsoudili, když mu bylo 21 let.

Málem mě umlátili k smrti

„Když jsem šel do kriminálu, tak už tam byl i můj táta, který už před tím byl i v Osvětimi. Bolševici ho odsoudili, protože byl právník. A já měl štěstí, že jsem ve vězení vždy narazil na někoho, kdo mi pomohl. Třeba radou. I proto se má první sbírka povídek z kriminálu jmenuje Štěstí,“ vysvětluje.

„Odsoudili mě za něco, co jsem neudělal a málem mě utloukli k smrti, když chtěli, abych se k něčemu přiznal. Nakonec jsem ale na Pankráci poznal spoustu skvělých lidí.“ Jeho knihy jsou vyprávěním vlastních zážitků. A právě proto se Jiří Stránský nepovažuje za spisovatele, ale za vypravěče.

Jiří Stránský. Zdivočelá země není fikce, ale příběh Stránského

Zdivočelá kniha

Jeho nejznámějším dílem je Zdivočelá země, próza o osidlování pohraničí, jeho drancování po odsunu sudetských Němců a represí ze strany komunistů. Společně s pokračováním Aukce mají přes 900 stran. „To jsem žasnul, kolik jsem toho napsal a slíbil jsem si, že už nebudu psát tlusté knížky.“

Za popularitou knihy stojí i její TV zpracování. „S režisérem Hynkem Bočanem jsem to pak ještě rozepisoval na 45 dílů a my, staří pardálové, jsme každý 50stránkový díl psali tak na pět verzí scénáře. To je toho najednou strašně moc.“ Podívejte se na ukázku ze seriálu.

Spustit audio