Zelený čaj harmonizuje lidský organizmus, říká o svém druhém já odborník na čínskou medicínu

3. srpen 2015

Lékař Petr Hoffmann se zabývá tradiční čínskou medicínou. O celostním přístupu k člověku napsal už dvě knihy. Vysvětlí vám úlohu stravy na vaše zdraví a poradí, jaké potraviny pohladí vaše zažívání. Víte třeba, jak správně připravit zelený čaj? Anebo že právě teď byste neměli grilovat?

Jako se alkoholici nosí všude s sebou placatku, tak si Petr Hoffmann nosí všude termosku. Má v ní zelený čaj a popíjí ho v průběhu celého dne.

„Je to moje druhé já. Ten čaj je zásaditý a 80 % potravin je kyselinotvorných. Rovnováha se tak snadno poruší.“ Jak říká, zelený čaj působí jako čistič trubek, který harmonizuje náš organizmus a nalaďuje náš organizmus na to správné PH.

V horku horký, vědí i Tuaregové

V horku taky dobře hasí žízeň. „Měl by se pít horký. Když je velké vedro, nemá smysl pít studené. I Tuaregové na poušti věděli, že mají pít horký čaj.“

Zelený čaj by se měl louhovat 3–5 minut a neměl by být slazený, protože cukr způsobuje další žízeň. „Všichni známe děti, které pijí sladké nápoje a pořád mají žízeň.“

Bílá droga

Kromě toho cukr způsobuje spoustu civilizačních nemocí. „Alergiemi počínaje a ekzémy a cukrovkou konče.“ Na cukru se taky člověk může stát závislým, stejně jako třeba na cigaretě. Ne nadarmo se mu dnes říká bílá droga, upozorňuje Petr Hoffmann. Je dobře skrytý třeba v pečivu nebo limonádách.

Co ale dělat, když něco potřebujete osladit nebo máte na sladké prostě chuť? „Dá se nahradit ječmenným sladem, který nezpůsobuje tak rychle obezitu. Pozor ale na med. To je glukóza a taky by se to s ním nemělo přehánět,“ varuje Hoffmann.

Každý jsme jedinečný

Je něco v čínské medicíně striktně zakázáno nebo doporučeno? „Dobrá zpráva je, že není. Všechno se řídí podle konstituce každého člověka.“ Existují ale různá doporučení.

Petr Hoffman

„Horký typ by měl jíst spíš syrovou zeleninu, zatímco studený dušenou.“ Není to ale tak jednoduché, protože čínská medicína rozeznává 8 základních lidských typů. Přesto je každý člověk považovaný za originál a bývá jejich kombinací.

Patero ročních období

Na rozdíl od nás, čínská medicína rozlišuje pět ročních období. Podzim, zimu, jaro, léto a taky babí léto, které trvá od 16. srpna do 22. září. „Přecházíme pomalu do něj a to je období, kdy tělo nejvíc napadá chladný vítr. Proto spousta lidí má nevolnosti, angíny nebo střevní potíže.“

Proto by se už nemělo grilovat, ale měla by se jíst spíše dušená zelenina, pícniny a žádná extravagantní jídla. Pícniny posilují. Patří mezi ně jáhly, polenta, quinoa a rýže natural, která by se měla vařit al dente. „Jakmile se rozvaří, vstřebává se moc škrobu.“

Jak na letní střevní potíže a angíny? Jak správně používat tuky? Opravdu žijeme v nadbytku? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio