Zemřel herec Vladimír Brabec. V minulosti přežil pád letadla a dva infarkty. V posledním rozhovoru se vyznal i z role majora Zemana

2. září 2017

Ve věku 83 let zemřel večer v pátek 1. září 2017 herec Vladimír Brabec. Ještě v únoru za ním do Mníšku pod Brdy odjela Martina Kociánová udělat rozhovor nejen o roli, která mu změnila život, ale i o jeho několika únicích před smrtí.

„Jsem takový bezprizorní. Rád bych pracoval, ale už se taky bojím. Nejsem už tak mobilní, jako jsem dřív byl. Utěšuju se tím, že vzpomínám. Říkám si: Ty seš dědek,“ začínal se smíchem Vladimír Brabec rozhovor s Martinou Kociánovou. Brzo se dostalo i na téma smrti.

Přežil pád letadla i infarkt ve 40

Říká se, že pro herce je nejlepší zemřít na jevišti. Vladimíru Brabcovi se to málem stalo už ve 40 letech, když hrál Cyrana z Bergeracu a dostal infarkt. Na den přesně, ale o pět let dřív (10. května 1970) zase praštil ultralightem o zem.

„Byl silný vítr. Výška 200 m. Vítr mě okamžitě obrátil zpátky a já přerazil sloup osvětlení,“ vzpomínal. „Nemyslíte vůbec na to, co se vám stalo, že můžete zemřít. Koukáte, co s tím udělat… Minul jsem maminky s kočárkama a tou vahou a dopřednou rychlostí jsem spadnul do rozkvetlých švestek,“ popisoval.

Mám kolem sebe spoustu andělů

Štěstí měl i později, když dostal na Václavském náměstí infarkt a zachránili ho dva kolemjdoucí medici. „Mám kolem sebe spoustu andělů. Oni vědí, že jsem jejich kamarád, a vždycky mi pomohli,“ smál se při vzpomínce.

Vladimír Brabec (doktor Martínek starší) a Václav Knop

„Když jsem šel z rádia, zatočila se mi hlava, myslel jsem, že jsou to plotýnky. Tak jsem se narovnal, pak jsem si sednul a pak jsem už ležel. Ale to už nevim. Žádnej tunel jsem neviděl. Kamarád mi později řekl: Tak tos tam ještě nebyl.“

Parašutista, dělník, herec

Vladimír Brabec se od roku 1949 věnoval parašutismu, v 50. letech pomáhal na stavbách. V 19 letech šel do divadla v Mostě. V Národním divadle debutoval ve Smrti obchodního cestujícího vedle Karla Högera a Vladimíra Ráže. Herecký život mu změnila role majora Zemana.

Ústřední postavě komunistického ideologického seriálu prý ale nemá co odpouštět. „Byla to dobrá role a hrál jsem ji dobře.“ Že seriál v divácích ještě dnes vzbuzuje tolik kladných i záporných emocí, si vysvětloval právě poctivostí herecké práce.

Zeman mě ochránil

„Vždycky do toho jdete sám za sebe a na plný pecky.“ Navíc, když ta role pro něj byla něco jako splněný sen. „Já si vždycky chtěl zahrát detektiva. A dostal jsem tu možnost. Kam se to potom dostalo, je jiná věc. Ale já hrál tuhle roli a byl jsem šťastný.“

Připustil taky, že mu svého času přinesla jednu velkou výhodu. „Nikdo za mnou nepřišel a nezeptal se: Nechceš vstoupit do naší krásné komunistické strany? V tomhle mě major Zeman ochránil.“ Kvůli roli byl ale taky snadným terčem anonymů.

Lidé se dívají na smetí

Vyčítavé dopisy prý dostával za komunistů i po jejich pádu. „Po roce 1989 mi vyčítali, že jsem jezdil po vlastech českých.“ Přitom sám uvažoval o emigraci: „Řeknu vám upřímně, že jsem byl v roce 1969 v zahraničí a rozhodnutý emigrovat. Ale děti byly tady.“

Postěžoval si i, že patří ke staré generaci, která vymizela. „Zřízením a společností, ve které žijeme. Pohled na kulturu je zparchantělý.“ Změnil se i divácký vkus. „Ano, lidi si vybírají. Ale na to smetí kolem se dívají taky. Je to vymývání mozků.“

Vladimír Brabec
autoři: eh , Martina Kociánová
Spustit audio