Zrychlená móda pro zrychlenou dobu? „Když pořád pobíháte, klobouk vás brzdí.“ Nahlédněte do Dějin módy s Petrem Tylínkem

25. leden 2017

Spousta lidí dnes za každou cenu honí módu. Ale nemají šanci. Podle oděvního výtvarníka a teoretika módy Petra Tylínka prý módu dohonit nelze.

Petr Tylínek má historii módy v malíku. Tvrdí, že dnešní doba je hektická a životní styl se rychle mění. „Lidi nemají čas myslet na to, co mají na sobě a promyslet si vlastní osobitý styl.“ Zrychlená doba znamenala taky smrt pro klobouky.

„Když pořád pobíháte, je pro vás klobouk brzdou,“ připouští Tylínek. Přitom ale jsou chvíle, kdy je klobouk nutný. „Vezměte si dostihy ve Františkových Lázních. A ty klobouky jsou krásné.“

Řetězce nabízejí módní brak

Za úpadek osobního stylu můžou prý i obchody. Protože nenabízejí kvalitu. „Je to brak všeho možného. Nikdo to nedá dohromady, aby to vypadalo dobře. Je jen na výchově člověka, co si dokáže vybrat a jak si váží sám sebe.“ Najít si svůj vlastní styl je totiž to nejtěžší.

„Mám pocit, že spousta lidí nežije svoje vlastní životy, ale opájí se celebritami, je uhnaná do konzumu a pořád musí něco měnit. Když si ale vytvoříte vlastní styl, stačí změnit maličkost. Je tam něco nového, ale základ zůstává.“ Mají Češi vůbec šanci probourat bariéry módních řetězců?

Děravé džíny

V hlavní roli móda

„Máme malé firmičky, které se dobře uplatňují.“ Podle Tylínka Češi jako jeden z mála evropských národů mají vyvinutý vkus. „Mají perfektní cit pro eleganci a umí. Kdyby měli podmínky a motivaci, tak jsme jedničky na světě.“ Tylínek sám bude teď mít hlavní roli. A to na Dvojce.

Od 7. února bude totiž Dvojka vysílat ve svém odpoledním bloku nový pořad Dějiny módy. „Začneme nejstarší kulturou. Egyptem a Mezopotámií,“ láká posluchače oděvní návrhář a teoretik módy Petr Tylínek.

Petr Tylínek
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.