Když medicíně „dojde šťáva“ - 1.

Považujeme za samozřejmé, že přijdeme k lékaři a ten nás napojí na diagnostické přístroje, vytiskne výsledky z počítače a podle nich stanoví léčbu. Ta se pak často odehrává za pomoci dalších více nebo méně sofistikovaných a většinou složitých a drahých přístrojů. Co se však stane, když dojde elektřina?

Výpadky proudu nejsou ničím neobvyklým a odborníci upozorňují, že ani velké blackouty se nám v budoucnu rozhodně nevyhnou. Pak se ale ze všech těch úžasných přístrojů stanou jen nepoužitelné krabice se spoustou drátů a mikročipů. Jak se o nás v takovém případě lékaři postarají? Dokážou ještě dnes přesně diagnostikovat i bez elektrických pomocníků? Jak nám třeba odvrtají zub? Co všechno můžeme čekat například od bylinek či dalších alternativních způsobů léčby? A jak je na krizové situace připraven stát?

O diagnostice, léčení, o medicíně bez elektřiny budeme hovořit s plukovníkem Luďkem Prudilem, ředitelem Odboru integrovaného záchranného systémů ministerstva vnitra, doktorkou Radkou Čapkovou z organizace Lékaři bez hranic a lékařkou, pediatričkou Barbarou Čvančarovou.

Spustit audio