Recepty Jiřího Kuchaře a Josefa Jonáše na výrobu přírodních léčiv

Martina Kociánová si do pořadu Kupředu do minulosti pozvala MUDr. Josefa Jonáše a Ing. Jiřího Kuchaře. Mluvili o síle přírodních antibiotik. Pro naše posluchače tu máme doplnění v podobě několika receptů.

Josef Jonáš zmínil, že hlavní problém syntetického antibiotika je ten, že jde o látku, která je pro organismus zcela cizí. To znamená, že se s ní organismus musí vyrovnávat a mnohdy se nevyrovná. Což má různé následky.

Zkuste si tedy vyrobit vlastní přírodní léčiva.

Čtěte také

Olejový extrakt z levandule se připraví z usušených květů, kterými se zaplní láhev, zalije se olivovým olejem a uloží na tři týdny za občasného protřepání na teplé místo. Scedí se a nalije do neprůhledné lahve. Je to vynikající prostředek k masážím všeho druhu. Levandule má antibiotické, antiseptické a uklidňující účinky a povzbuzuje slinivku břišní při tvorbě enzymů. Levandulový extrakt, přidaný například do koupele nebo vmasírovaný do kůže, je vynikající při regulaci krevního oběhu, čistí pleť při vyrážkách, ekzémech a akné.

levandule (květ)

Extrakt ze saturejky se připraví ze sušené drogy a padesátiprocentního lihu v poměru 1 : 5. Po dobu dvou týdnů se za občasného protřepání nechá macerovat v tmavé láhvi, potom se přecedí a uloží v ledničce. Tinkturu je možné užívat preventivně v množství třikrát denně deset kapek nebo při akutních stavech třikrát denně až třicet kapek. Saturejka celkově posiluje imunitu, má antibakteriální a antimykotické účinky zejména při zánětech a hojení ran. Byly dokonce zaznamenány velice dobré účinky i při pásovém oparu.

Papájová šťáva je v Jižní Americe takřka univerzálním domácím lékem při všech druzích otrav způsobených jedovatými hady a štíry. Celkově detoxikuje, posiluje imunitu a má antimykotické působení.Po bodnutí hmyzem se na postižené místo přiloží kousek čerstvé papáji nebo se na ně nalije čerstvá papájová šťáva a nechá se působit. Na kuří oko se přiloží kousek ovoce, ovine a nechá působit přes noc. Podobně může posloužit i slupka z papáje, která je také považována za velmi cenný zdroj účinných látek.

Jak jednoduše na paradentózu? Klikněte na video!

Čtěte také

Záznamy pořadu Kupředu do minulosti najdete v iRadiu

Spustit audio