Poklady Národního divadla: Atentát v Národním divadle

28. listopad 2016

Temná kapitola Zlaté kapličky z 50. let minulého století.

Ani naší první scéně se nevyhnuly zinscenované politické procesy. Podle Státní bezpečnosti se měl v Národním divadle v 50. letech chystat atentát na některého předního činitele komunistického režimu. Připravovat ho měla skupina Třetí odboj.

Špatná strana

Tu podle StB tvořila trojice zaměstnanců Národního divadla a několik dalších lidí. Jejím vedoucím měl být Václav Kotas, první klarinetista orchestru ND. Kotas za 2. světové války působil jako hudebník v naší zahraniční armádě. Jenomže na Středním východě a pak ve Velké Británii.

Rozsudek bez důkazů

Proto si ho nejspíš StB vybrala jako údajného vedoucího. Další obvinění se provinili nejspíš tím, že v minulosti byli živnostníky. Všechny čekaly několikahodinové výslechy. A i když jim nakonec nebylo nic prokázáno, byli aktéři odsouzeni k mnohaletým trestům odnětí svobody.

Žádné zbraně

Fakt, že nebyly nalezeny žádné zbraně, soud považoval za přitěžující okolnost (protože je prý členové skupiny tak důkladně ukryli). Václavu Kotasovi nakonec výslechy a věznění podlomily zdraví natolik, že předčasně zemřel.

Spustit audio