Poklady Národního divadla: Další svědectví archivu. Josef Kemr ukryl v budově Národního divadla zlatý poklad

10. říjen 2016

Slyšeli jste někdy v souvislosti se Zlatou kapličkou o zlatých šroubech Josefa Kemra? Jsou začerněné, aby je žádný nenechavý zvědavec nenašel.

Ten, kdo by je chtěl vidět, musí vystoupat vysoko nad jeviště naší první scény, na lávky, po kterých se jinak pohybují jen jevištní technici. Právě tady jsou v ocelových konstrukcích umístěné pozlacené šrouby s matkami a podložkami z ryzího zlata.

Z roztavených rodinných šperků je nechal vyrobit slavný herec a dlouholetý člen činohry Národního divadla Josef Kemr. Osobně je sem zašrouboval dva roky před dokončením rekonstrukce historické budovy v roce 1981, a to tajně po domluvě jen s montéry, kteří Národní divadlo opravovali.

Šrouby jsou tři. První s monogramem Eva F. K. na památku jeho ženy, herečky Evy Foustkové-Kemrové. Druhý s písmeny B. Ch., připomínající jeho přítele, operního pěvce Bronislava Choroviče. A třetí „Kemrův“ s monogramem Josef K. Poslechněte si víc ze záznamu Pokladů Národního divadla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.