Poklady Národního divadla: Další tajemství Národního divadla: Autor výzdoby zmizel beze stopy

31. říjen 2016

Umělec srovnatelný s Mikolášem Alšem nebo Františkem Ženíškem. Díky dokonalosti jeho metody byly odmítnuty i návrhy Maxe Švabinského. Stopu možná zanechal i v italském klášteře Montecassino.

Výtvarník Josef Tulka (* 1846, Nová Paka) obsadil v roce 1879 druhé místo v soutěži na výzdobu Národního divadla a byl pověřený vytvořením lunet nade dveřmi do lodžie v průčelí budovy divadla. Lunety vytvořil náročnou technikou al fresco, kterou se naučil během studijní cesty po Itálii.

Unikl smrti

Při práci na lunetách zažil Tulka dokonce i požár Národního. Musel tenkrát sešplhat dolů z lodžie po hromosvodu. Jeho život je ale od roku 1882 zahalen tajemstvím. Sousedka ho prý tehdy viděla pálit všechny skici a kresby, které měl doma. Potom odjel. Poslední lístek domů poslal z Terstu a pak zmizel.

Zmizel v klášteře?

V Čechách o něm už nikdo neslyšel. Až na jedno svědectví: děkan Hruška v roce 1927 objevil v italském benediktinském klášteře Montecassino malované pohledy z Prahy s podpisem Josefa Tulky. Ten měl být údajně v klášteře i pochován. Jenže během druhé světové války byl klášter zničen.

Logo

Zvláštní osud lunet

Do dneška se tedy nedochovaly žádné důkazy. Oni o něm ani o tom, že vyzdobil Montecassino. Zvláštní osud čekal ale i jeho lunety. V 50. letech je chtěli restaurátoři nahradit novými podle návrhu Maxe Švabinského. Zjistili ale, že jejich stav je mnohem lepší, než předpokládali, a tak je jen očistili

Prohlédněte si lunety sami. Klikněte na video!

Spustit audio