Přímý přenos z Národního divadla

5. září 2016

Pondělní 5. září vysílala Dvojka přímý přenos z Národního divadla v Praze, a to ve společnosti Václava Žmolíka a jeho hostů. Poslechněte si záznam speciálu k nové rubrice Poklady Národního divadla.

Hned po 13:00 byla hostem Odpoledne s Dvojkou herečka Taťjana Medvecká! Po 13:30 si moderátor povídal s uměleckým šéfem činohry Danielem Špinarem, hned na to pak s archivářkou Marií Hradeckou, která je i spoluautorkou nové rubriky Poklady Národního divadla.

Dalším hostem ještě před 14:00 byl teatrolog, historik a vedoucí katedry divadelní fakulty Univerzity Karlovy Petr Chistov. S výběrem vhodného představení v nové divadelní sezóně vám pomohl samotný ředitel Národního Jan Burian nebo šéf baletu Petr Zuska po 15:00.

Těsně před 16:00 si moderátor Václav Žmolík povídal s šéfem Laterny Magiky Zdeňkem Prokešem. Oblíbená rubrika O původu příjmení samozřejmě patřila slavným jménům spojeným se Zlatou kapličkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.