Poklady Národního divadla: V prezidentské lóži Národního divadla byste sedět nechtěli. Víte proč?

9. leden 2017

Měla být určena jen pro prezidentovy oči. Atmosféra je v ní jedinečná, ale…

Po nádherném schodišti, které začíná u tzv. kočárového vjezdu na nábřeží, se vstupuje do předsíně. Na tu navazují Pánský salon a Dámský budoár. Všechny místnosti jsou vyzdobeny díly malířů, jako byli Julius Mařák, Václav Brožík anebo Vojtěch Hynais, tzv. generace Národního divadla. Z Pánského salonu se vstupuje přímo do prezidentské (dříve královské) lóže s židličkami v bílých povlacích.

„Bylo zvláštní sedět tam, kde usedli korunní princ Rudolf, TGM anebo Václav Havel. I když po pravdě jsou v Národním divadle i lepší místa. Prezidentská lóže se totiž nachází vpravo z pohledu publika hned u jeviště, a tak je z ní vidět jen levou část scény,“ popisuje Václav Žmolík.

„Když se navíc hraje opera, jsou pod lóží v orchestřišti žestě a bicí, takže hudební zážitek tím musí být značně zkreslený.“ Žádný div, že tato slavnostní lóže měla být původně v historické budově úplně jinde. Kde? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.