František Pavlíček: Princezna se zlatou hvězdou na čele

30. prosinec 2018

Pohádkový příběh princezny Lady, která se zahalila do myšího kožíšku, skryla hvězdu, jež zdobí její čelo, a vydala se do sousedního království v roli služky a kuchtičky. Poslouchejte do neděle 6. ledna 2019.

Zlatá hvězda na čele princezny Lady okouzlila starého a zlého krále, který se po smrti princezniných rodičů stal jejím poručníkem. Do království sice přijel jako host, ale chová se, jakoby Lada byla jeho poddaná. Když začne princezně vyhrožovat únosem a temnou komorou, do níž ji hodlá zavřít, rozhodne se Lada na radu moudré komorné uprchnout do království prince Hostivíta v přestrojení do myšího kožíšku. Nechá se tam najmout coby kuchtička, ovšem vyprosí si, aby mohla na chvíli navštívit slavnostní ples, na němž si má princ vybrat nevěstu.

Jakmile do sálu vstoupí v krásných šatech, princ se do ní okamžitě zamiluje. Jaké je ale jeho překvapení, když vzápětí svou krásku zase ztratí! Dokáže ji najít mezi svými poddanými?

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Sylva Sequensová, Věra Galatíková, Jiří Langmajer, Ladislav Mrkvička, Vlastimil Brodský, Tomáš Juřička, Josef Somr a Zlata Adamovská
Pro rozhlas napsal:
František Pavlíček
Hudba:
Tomáš Vránek
Zvuk:
Jiří Suchánek
Režie:
Karel Weinlich
Dramaturgie:
Eva Košlerová
Natočeno v roce 1988.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.