Letí, letí svatojánci. Legendární příběh Jana Karafiáta o Broučkovi a jeho dobrodružstvích

15. srpen 2021

Svatojánští broučci vstávají za tmy. Jejich den je černá noc. Legendární příběh z roku 1876 neztratil na svém půvabu a těší se velké oblibě i dnes. Uslyšíte v něm Jitku Molavcovou, Milenu Steinmasslovou a Ladislava Mrkvičku.

Účinkují: Jitka Molavcová, Milena Steinmasslová, Ladislav Mrkvička, Dana Syslová, Miloš Hlavica, Růžena Merunková, Jana Drbohlavová, Josef Velda, Vlasta Janoušková, Taťjana Medvecká, Petr Svoboda, Martin Velda, Eduard Cupák, Luba Skořepová, Jan Faltýnek, Josef Bek, Miroslav Středa, Jiřina Bohdalová a Jiří Bruder
Napsal: Ivo Fischer
Dramaturgie: Eva Košlerová
Hudba: Vladimír Popelka
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1990

Když tatínek odlétá svítit lidem, promlouvá Broučkovi do duše, aby maminku nezlobil. Jenže jako každému děcku se synáčkovi úplně nedaří plnit daný slib. Nechce se mu poslouchat maminku na slovo, dovádí a zlobí Berušku. Často na své neposlouchání doplatí, ale to mu nezabrání, aby nezačal znovu vymýšlet nějaké nepravosti.

Půvabná knížka Jana Karafiáta Broučci se stala předlohou pro rozhlasové zpracování. Na rozdíl od knížky si však budete moci s broučky i zazpívat. Setkáte se nejen s Broučkem, Beruškou a jejich rodiči, ale také s Janinkou a dalšími známými postavičkami. 

Český spisovatel a evangelický farář Jan Karafiát vydal svou knihu vlastním nákladem v roce 1876. Od té doby byl příběh přeložen do mnoha jazyků a u nás se dočkal celé řady různých vydání, televizního i rozhlasového zpracování.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , ČRo Dvojka
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.