Milionová bankovka. Jan Vlasák a Petr Haničinec v komedii podle Marka Twaina

8. říjen 2022

Vydělá člověk s milionovou bankovkou v kapse celé jmění, nebo skončí ve vězení? Dva bohatí bratři se vsadí a hned se i rozhodnou uskutečnit praktický pokus. Osloví mladého muže Henryho Smithe ze San Francisca, který vinou ztroskotání lodi zůstal bez peněz. Právě jemu dají movití bratři do rukou obálku s nezvyklým obsahem...

Co se stane, když se po Londýně rozkřikne, kde je ubytovaný muž s milionovou bankovkou? Navíc tak výstřední, že chodí oblečený jako trhan. Jak se chovají obchodníci k člověku, který vypadá, že nemá na zaplacení a jak se jejich jednání změní, když ten samý člověk vytáhne milionovou bankovku? Humoristická, stále aktuální povídka nešetří obchodníky, poslíčky, novináře ani bankéře.

Osoby a obsazení: Aleš Procházka (Henry Smith, vypravěč), Jan Vlasák (Hastings), Petr Haničinec (John), Petr Pelzer (Charles), Steva Maršálek (sluha), Miroslava Pleštilová (Porcie), Antonín Molčík (kapitán), Martin Zahálka a Pavel Rímský (námořníci), Jindřich Hinke (vrchní), Otakar Brousek st. (majitel restaurace), Stanislav Zindulka (prodavač Brown), Bořivoj Navrátil (Seldon, majitel krejčovského salonu), Milan Riehs (recepční), Petr Lněnička (pikolík), Rudolf Jelínek (obchodník), Michal Novotný (poslíček), Martin Zahálka (kamelot), Rudolf Pellar (konzul), Jiří Čapka (bankéř Joyce)
Napsala: Věra Barochová na motivy povídky Marka Twaina
Dramaturgie: Ivan Hubač
Překlad: Veronika Volhejnová
Zvuk: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Jana Fišerová, Josef Plechatý
Hudba: Petr Mandel
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 2000
autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související