Otakar Batlička: Rájem i peklem. Dobrodružný příběh s Pavlem Soukupem a Ladislavem Mrkvičkou

22. leden 2022

Výprava bratrů Gordonových do povodí Amazonky na řeku Yapuru k nalezišti diamantů. Příběh plný akce a napětí uvádíme u příležitosti 80 let, které 13. února uplynou od smrti Otakara Batličky v koncentračním táboře Mauthausen.

Osoby a obsazení: Martin Sobotka (Jan), Pavel Soukup (Pavel), Ladislav Mrkvička (Cliford), Vlastimil Zavřel (Regan), Ivan Gübel (Bob), Zdeněk Mahdal (Winter), Otto Lackovič (Alfonso), Alexej Gsöllhofer (Naftalín), Tomáš Töpfer (Emers), Ilja Prachař (Sabato), Jan Víšek (Alfi), Miloš Rozhoň (konstábl), Ladislav Kazda (zřízenec), Ladislav Brothánek (zajatec), Jiří Binek (Indián), Gaston Šubert (mužský hlas), Tomáš Gsöllhofer (Naftalín), v dalších rolích Pavel Karbusický, Jaroslav Černov, Jiří Míka
Napsal: Oldřich Knitl podle románu Otakara Batličky
Dramaturgie: Ivan Hubač
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Zvuková spolupráce: Lenka Vintrová a Hana Brothánková
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1982

Muž s krabicí naftalínových kuliček, které prodává námořníkům po hospodách, byl v bezvědomí dopraven do nemocnice. Když se na chvíli probral, vypověděl doktorovi svůj dramatický příběh a vyzval ho, aby zachránil tři chudé dívky a sám vydělal spoustu peněz.

Vydá se doktor Pavel Gordon do Brazílie proti proudu do naleziště diamantů? 30. června 1930 začíná jeho bratr Jan psát cestovní deník. Zaoceánská loď Heuréka totiž opouští kanadské břehy...

Tajemný Batlička

Otakar Batlička, světoběžník, který ještě jako nezletilý utekl do světa, kde vystřídal celou řadu zaměstnání. Byl honákem, zlatokopem, potápěčem, policistou sledujícím špiony... Ze svých bohatých a exotických zkušeností těžil náměty.

Za touhle téměř cimrmanovskou legendou nejspíš do velké míry stojí velký mystifikátor a kontroverzní osobnost českého uměleckého světa Petr Sadecký. Ten se sice zasloužil o znovuvydávání Foglarova nebo právě Batličkova díla za normalizace, proslavil se ale i krádeží kreseb Zdeňka Buriana a Bohumila Konečného, které po emigraci na západě vydával za fragmenty sovětského komiksu o superhrdince Oktobrianě.

Možná díky jím stvořenému mýtu českého Jacka Londona se Batličkovo dílo dočkalo oprávněného zájmu. Ale na jeho dobrodružném životě visí stín pochybností. Jak vypátral historik a publicista Jaroslav Čvančara Otakar Batlička v cizině opravdu byl, jako dospělý, a to zhruba šest let.

Logo

Skutečně byl v Jižní Americe i v dalších zemích a jako námořník se stal válečným zajatcem. Po návratu do vlasti bez ukončeného řádného vzdělání nemohl najít práci. Pojišťoval psy, dělal instruktora boxu a díky znalosti několika jazyků i průvodce.

Nakonec skončil jako úředník v dopravních podnicích a dělal i řidiče tramvají. Své dobrodružné povídky, jejichž náměty možná trochu prožil a pravděpodobně vyposlechl ve světě, publikoval v časopise Mladý hlasatel.

Byl taky nadšeným radioamatérem (volací znak OK1CB) a zapojil se do odboje. Jako člen Obrany národa zajišťoval komunikaci s Moskvou. Byl ale odhalen, zatčen a transportován do koncentračního tábora Mauthausen, kde byl 13. února 1942 umlčen navždy.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , rota
Spustit audio

Související