Přepis: Jak to vidí Jiřina Šiklová - 7. listopadu

7. listopad 2013

Hostem pořadu byla socioložka Jiřina Šiklová. Zajímalo nás např., jak vidí naší budoucnost.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den u poslechu Jak to vidí vás vítá Zita Senková. Dnešním hostem je doktorka Jiřina Šiklová, socioložka. Dobrý den.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Český rozhlas během listopadu odhaduje, jak bude vypadat naše země v roce 2023. Tipují i posluchači, naladit si mohou budoucnost černou nebo růžovou. V jakých barvách ji vidíte vy, paní doktorko?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Myslím si, že barva růžová nebo černá není správná. Vývoj už je vlastně určen. Protože za, do roku 23, to je 10 let, prakticky podstatné se nezmění. Předpokládám, že nedojde k válce. Populace, která v té době bude vstupovat do práce, už tady je, na vysoké školy, do středních škol, taky už víceméně je na světě. Čili bude tady málo dětí, málo vysokoškoláků, všichni skoro budou mít možnost studovat, je přitom nesmysl stavět teďka vysokoškolské koleje, chápu, že to nějakému starostovi může dělat dobře a získávají se z toho peníze a pracovní příležitosti, ale tedy nebude to hrát roli. Daleko ještě více bude rozvodů, protože lidský život se prodlužuje. Bude tady skoro třetina lidí starších 60 a 65 let a tito lidé budou mít ještě více rozhodující roli nežli mají v současnosti. Pokud budou schopni si tu roli vzít. A budou schopni zasahovat. Pokud budou ze sebe dělat chudáky, no, tak jim nikdo nebude vnucovat, aby se zajímali o něco. Ale to bude rozhodující skupina, daleko víc než skupina malých lidí, mladých lidí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vzhledem k tomu demografickému trendu a stárnutí populace, co myslíte, v jakém duchu se bude nést vůbec ten mezigenerační dialog? Bude dialog?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Bude dialog, ale bude to dialog spíše vzdálenější, přes generace, protože znalosti, které budou oceňovány, se budou výrazně měnit. Životní styl se také bude měnit. Mladí lidé budou déle zůstávat v rodinách, nebudou chtít tedy jíti do života, budou si prodlužovat tu fázi vlastně mládí. To není jenom mládí, to je spíš neodpovědnost, než budou mít děti a tak, jako se prodlužuje ta fáze stáří, tak tedy se bude prodlužovat i toto období. My se nad tím usmíváme, nebo divíme se, že tedy jako jsou ještě takoví dětští, ale je to docela logické. Takže ta společnost bude trochu posunutá generačně. Rozumět si mohou, proč by si nemohli rozumět, jestliže budou vyrůstat v rodinách. Ale při dnešním trendu rozpadu rodin bude asi výrazně snížena, snížený význam tedy rodiny. Protože těch rozvodů bude ještě více než je v současnosti. Prosím vás, to, že konstatuji určité věci, neznamená, že s nimi souhlasím. A teď lidé si často domnívají, že tím, že něco konstatujete, řeknete, že tak to odpovídá skutečnosti, tak se domnívají, že tu podporuju. Ne. Nepodporuju. Ale je to tak.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co vy byste si, paní Šiklová, přála? Jak by ta společnost ideálně mohla vypadat, nebo se vyvíjet?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak to si nemohu přát. Mohu pouze konstatovat, že co bych si přála za sebe a za svoje děti, tak já už tady nebudu opravdu ani fyzicky, ale jaksi teda, přála bych si, aby třeba všechny moje vnoučata v té době už byli ženatý, vdaný, protože teďka mám 4 kluky versus 3 holčičky, to už by všechny mohly mít děti. No a to si bych si mohla přát a to si asi tak přeju. No, ale to je tak asi vše, co si mohu přát. Za svou osobu? No, byla bych ráda, kdyby to vypadalo tak, jako v současnosti. Protože, ať se na mě posluchači nezlobí, ale tato republika se má z hlediska světa, ale i z hlediska Evropy, se má vynikajícím způsobem. Takže to je dobré si uvědomit. Čili nesuďme republiku podle toho, co se píše v novinách o našich politicích, nebo o různých skandálech.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kde se ale bere pak ta takzvaná blbá nálada?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, víte, noviny stejně jako média, jsou především také obchod. A lidé raději čtou negativní věci. Toto je, tento pořad je trošku výjimkou, ale protože ho poslouchají většinou starší lidé a ti asi nemají tolik už touhy po těch senzacích a katastrofách. Ale jinak lidé raději čtou negativní informace. No, tak se tyto negativní informace se tedy zdůrazňují daleko více nežli ty pozitivní. Upřímně řečeno, kdo by taky měl chuť číst, že třeba starosta tam a tam v té obci zařídil všechno a udělali to dobrovolně v náhradních směnách, ve svém volném čase a pak ty lidi se sešli, oslavili to a ani pivo si nedali. Četli bychom to?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Někdy právě, když slyšíme i vyjádření politiků, když hovoří o vlastní straně, tak se toho moc nedozvíme, ale dozvíme se, co špatně dělá ten protivník politický.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Přesně tak. A na co jsme zvědaví? Na to, co se špatně dělá. Takže víte, já si nedělám iluzi o politice, taková je u nás i po světě, u nás možná ještě horší, ale nezapomeňte, že si toto trochu dělají také čtenáři a ti, co se o politiku zajímají, jo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vím, paní Šiklová, že se vás lidé ptají, zda jako renomovaná socioložka víte, co bude. Nicméně, co může sociologie opravdu odhadnout?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tak může opravdu odhadnout třeba demografické změny, pokud vyloučí se nějaké katastrofy. Může odhadnout ekonomický postup, to je pravda. Jste-li tam zařazeni, dá se předpokládat, že se to nezmění. Vaše ekonomická situace, nemyslím jenom osobní, myslím jako společnosti. Dá se odhadnout, jestli budeme patřit spíš k západní Evropě nebo k východní. Ovšem do toho zasahují takové jaksi tedy změny někdy. Kdo odhadoval třeba v polovině 80. let, že dojde tak rychle ke změně. Určitě nikdo. Já se pamatuji, jak jsem v roce asi 88 psala takovou studii, jmenovalo se to Šedá zóna. Jaksi jako, že tady budou rozhodovat ne ti lidé, kteří jsou vyhraněni, ale teda ti, co patří do té šedé zóny, kteří nejsou orientováni ani napravo, ani nalevo a tak dále. No a myslela jsem si, že to je prostě naprosto nesmyslné, že to je opravdu futurologie. A to bylo napsané a musím to sehrálo během několika měsíců. To se opravdu, toto se nedá očekávat. Prohra nebo vítězství války se dá odhadnout, ale jinak tyto věci ne. Ale celkový trend se dá odhadnout. Bezesporu v současnosti zde není /nesrozumitelné/ o tom lidé mluví, jakýsi návrat do socialismu, návrat ke komunismu, to zde není, protože zde není žádná mocenská situace taková, která by, i kdyby tedy vyhrála, komunistická strana ve spojení s velice tedy levicovou sociálně demokratickou stranou, čili opakovalo by se z hlediska našeho vnitřního vývoje, by se opakovala situace jako v únoru 48, no, tak to bude sice zajímavé, sníží se sem investice, lidi budou zvenku čekat na, máme-li tam vůbec jezdit, máme tam jet do hotelu a vůbec se tam podívat? Ale ve skutečnosti se to nezmění. Protože není výrazně oddělen a rozdělen svět. Tak to bude do příštích voleb.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Filosof Václav Bělohradský, ten říká mimo jiné, že /nesrozumitelné/ tedy konzervativní pravice a liberální, respektive demokratická levice, to kyvadlo se zastavilo. Proč myslíte, pokud s tímto názorem souhlasíte? Když se ostatně podíváme i na rozložení sil v nové sněmovně.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já teda znám tyto názory Václava Bělohradského a tak úplně s nimi souhlasím. Ale chápu, že se to potom dobře pamatuje a dobře se to takto interpretuje. A on je to velice chytrý člověk. Ale víte, toto je trošku zjednodušené proto, aby se to dalo pochopit. Bezesporu tady lidi jsou tak individualističtí, že se změnily politické strany jako takové. Lidé mění během svého života několikráte svoje zaměstnání i svůj sociální status. Tedy dříve bychom řekli svoje třídní postavení. A tito lidé jednají během svého života, který je delší, pokaždé trošku jinak. Takže je to spíš tříštění než tedy plynulý bod kyvadla.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A volí jinak v průběhu života.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
A volí jinak a volí velice často, protože ty politické strany nejsou stabilní a nevychovávají si svoje členy během toho období. Vlastně jsou to seskupení, tady to vyhrála vlastně hnutí, seskupení ad hoc, tak jsou to seskupení před těmi volbami, tak ani ty politické strany ty svoje členy neovlivňují. Kontinuálně neovlivňují. Dokonce nemají ani svoje jasné dejme tomu noviny. Dříve měla sociálně demokratická strana Právo lidu, že jo, pak tedy komunistická Právo. No a dneska každý, aby se prodal, ať je jakkoliv, tak o sobě prohlašuje, že je vlastně názorově neutrální. A že nezastává žádný názor takový nebo takový. To taky svědčí o určité nevyhraněnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, paní doktorko, že těch téměř 25 let od, nebo v novém režimu byla krátká doba na to, aby se ty politické strany řekněme stabilizovaly?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já myslím, že to krátká doba není. Za první republiky to trvalo ještě kratší dobu, ale změnilo se to, že lidé změnili svoje postavení. Za té první republiky, na kterou vzpomínáme, tam vlastně se změnil politický režim, padlo mocnářství, ale ve skutečnosti ti lidé, kteří byli před tím řemeslníky, před tím měli támhle pole, támhle měli stateček, tak ti pokračovali a ony ty jejich životy se nezměnily. Ale jen dneska jak se změnily obrovsky životy nás všech, i teda z hlediska sociálního. Ano? Od stěhování, od zaměstnání, od toho, že dneska je 7. listopadu a myslím si, že skoro nikdo si nevzpomene, že v tu dobu jsme teda chodili buď jako děti nebo prostě na lampionové průvody a už si nikdo nevzpomene, co to byla Velká říjnová revoluce. A jenom takový maličkosti říkám jo. A čili to se všechno tady změnilo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co vlastně chceme od politiky, jaká jsou naše očekávání, konkrétně v Česku?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já myslím, že chceme od ní víc nežli mohou udělat. Když tu nejsou stabilní politické strany, tradičně rozdělené na pravici a levici, a ty politické strany zde nejsou také proto, protože rozdělení na pravici a levici také zde není, protože, že by všichni podnikatelé a co vydělávají hodně peněz, podporovali pravicové strany, to se nedá říct a ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Promiňte, omlouvám se, proč tomu tedy tak není, to rozdělení, které třeba funguje na západě?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak ono také už tam dneska nefunguje, dalo by se říct, že je to krize nebo změna celého demokratického systému. Ale není to proto, protože ta levice, co to je levice, to je taková strana, která chce, aby stát přerozděloval teda prostředky a vyrovnával rozdíly mezi lidmi. Tak by se to dalo stručně říci. Bral vlastně odpovědnost od občanů do svých rukou. A současně i tito takzvané levicové strany nadávají na politický systém a stát. To je v totálním rozporu. Nemyslíte? Protože já nemohu být současně horká a současně studená. No a totéž tedy ta pravice, když bude toto podporovat, tak rozděluje /nesrozumitelné/. I ta pravice zvyšuje ty rozdíly potom a pak, když třeba bude říkat: Podporujeme jedině a jedině podnikatele, tak vytváří tady velké sociální nerovnosti. A vědí, že voliči tedy volí podle spokojenosti. Proto i ty politické strany levicové, teda ty politické strany i ty politické strany /nesrozumitelné/ pravicové mají prakticky stejně znějící program.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že politické strany dostatečně vnímají vůbec tedy přání lidí, občanů, voličů?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Mohly by ho znát. Na podkladě výzkumu veřejného mínění. Ale oni se snaží především zalíbit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To evidentně nestačí. Protože třeba o těch nedávných předčasných parlamentních volbách se hovořilo, dostaly přívlastek "volby protestní". S tím byste souhlasila?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Určitě souhlasila. Teda tyto volby byly zaprvé zbytečné, to byly vyhozené peníze, mohlo se s tím počkat až do tedy března, kdy budou další volby, bylo by to levnější, ale prý si to lidé přáli no a nebyla na něj čas na přípravu, protože byly do toho prázdniny a myslím si, že to celé, ten systém byl víceméně teďka nastartován jakýmsi tedy narcismem a jakousi zlovůlí našeho pana prezidenta Miloše Zemana, který se snažil hodně ty rozpoutat jakýsi zmatek ve společnosti jenom proto, aby více upozornil sám na sebe. Ale to nechme být, to je jenom doklad toho, že je i v této společnosti možné úloha osobnosti v dějinách, které psal kdysi, kdysi bolševik Plechanov.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte, že bychom měli uvažovat nad změnou ústavy i v této souvislosti?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já myslím, že se uvažuje o změně ústavy v této souvislosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V čem konkrétně podle vás je, řekněme, možná ani ne špatná, ale nedostatečná?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Teď jste mě zaskočila, protože jako nedostatečná. Já myslím, že ta ústava nedává prostor pro tyto změny a třeba volba politických stran, že tedy lidé nevolí přímo, že nemohou v lokalitách volit dneska to už částečně může být u těch starostů, tak toto, že asi je omezující prvek. Nezapomeňte, že ta ústava vznikala rychle a vznikala v době, kdy tedy došlo k totální změně společnosti. Takže nemůže být dokonalá a o tom, že jí předělají, se mluví velmi dlouho.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak hodnotíte, paní doktorko Šiklová, požadavek Hradu na lustrační osvědčení pro jako nezbytnou součást jmenování nových ministrů?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tak, já samozřejmě si myslím, že by to mělo být, ale když ten člověk je zvolen, tak už je to něco jinačího. Pak hlas voliče má asi přeci větší význam nežli to, co o tom člověku napsal kdysi nějaký estébák.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hostem dnešního vydání Jak to vidí je doktorka Jiřina Šiklová. V poslední době se velmi hovoří o palčivém problému současnosti, o takzvané sendvičové generaci, tedy o lidech přibližně ve věku mezi 45. a 65. rokem života. To jsou lidé, kteří se ještě starají o děti, které nejsou samostatné a na druhé straně o stárnoucí rodiče, kteří potřebují pomoc, ale pro mnohé je to velmi složité skloubit. Jak po materiální, tak i v podstatě po té psychické stránce. Jak vy to vidíte?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tak hodně se o tom mluví, ale ve skutečnosti je toto daleko menší problém, nežli to bývalo za socialismu. Proto, protože tehdy nebyly ani tyhle ty domy pro seniory, ani nebyl dostatek jeslí a školek. Ať se na mě posluchači nezlobí, ale byl to problém. Dokonce do toho byly i třídní aspekty. Ano? Jestli teda máte nárok a tak dále. Ale třeba moje švagrová lékařka, tak ta neměla nárok na jesle, sama pediatr, prostě proto, protože se dávalo přednost jiným profesím a tak dále. Ale to už je jedno, nechme toho. A tato generace tehdá, tak to byla tedy systém babiček. Pamatujete se možná na Brigittu Bardot a teď je u nás BB, je byt a babička. Ale ti lidé bydleli velice blízko, bydleli v jednom bytě, takže to nehrálo tak velkou roli a bralo se to bydlení dohromady jako nutnost a samozřejmost. Dneska, když se ti lidé rozdělí a jsou bůhví kde každý, tak se to dá těžko skloubit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Často je to ale právě ten finanční problém.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, finanční problém, víte, ono to může být taky finanční problém to byl tehdy taky, když ta žena zůstala doma. Ale spíš je to to, že je vysoká rozvodovost a kdo se podle vás má starat o maminku nebo dědečka z prvního manželství manžela? Když tedy vlastně tam ten vztah už chybí. To myslím, že je daleko větší rodina, která nedrží pohromadě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jak vidíte tu soudržnost za těch 10 let?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Bude ještě menší ta soudržnost. Jak jsem říkala, více rozvodů a větší distance po stránce tedy vzdáleností.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem, že se ještě vrátím krátce k volbám. Co ukázaly podle vás právě v otázce zastoupení žen?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, že tedy asi to není příliš pro ženy lákavé zaměstnání a že se tam mnoho žen nehlásí a považuje třeba zájem svůj o děti a rodinu a staré rodiče za významnější, nežli podílet se na politice.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte si, že je čas na kvóty v politice?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já osobně jsem proti kvótám, i když na volbách jsem se podílela, proto taky ještě kašlu, protože jsem opravdu objela hodně velký kus Královéhradeckého kraje za zelené, člověk musí se ovládnout a mluvit nahlas, takže to já jsem pro, aby se podílely ty ženy, ale myslím si, že kvóty jsou zbytečné protože to je potom degradace těch schopných političek, protože se řekne: Ona se tam dostala kvůli kvótám. A je to svým způsobem, je tedy shazující.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem, vidíte Stranu zelených za 10 let ve vládě nebo v parlamentu alespoň?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já si myslím, že v parlamentu bude, už dneska se tam skoro dostala a myslím si, že patří tam. Do evropské politiky patří. Sociálně demokratická strana, nějaká křesťanská strana, určitě pravicová strana, zelení a pak jak já vždycky říkám, někdo pro obveselení. To už je něco jiného. Ale tyto 4 strany do evropské politiky patří a určitě mají tam své místo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otázka pro vás, paní Šiklová, od posluchače Tomáše. "Co si myslíte o pokrytectví současných elit, kážou o alternativních rodinách a sami žijí v konzervativních. Volají po rovnostářském školství, ale své děti posílají do elitních škol?"

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Určitě je to pokrytectví, ale když na to mají ty peníze, tak si to mohou dovolit. To je skutečnost. Ale promiňte, tak to bylo vždycky. Vždycky prostě v kostele se kázalo, jak mají být lidi chudí a ve zvláštním místě a jak jsou si rovni a na zvláštním místě seděla šlechta a bohatí, kteří měli v tom kostele svoje oddělené místo a poslouchali, jak tedy jenom chudí přijdou do nebe. A taky jim to nevadilo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je možné, že si často některé věci idealizujeme, včetně třeba první republiky, jak mnozí poukazují?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Určitě, velice si je idealizujeme, ale je to, je to dobré mít někde představu, že to perfektně fungovalo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě jedna otázka pro vás od pana Ivana. "Proč zmasověly humanitní školy?" Jestli to tak cítíte?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Jo, určitě. Hlásí se na ně více lidí, protože tam nejsou kvóty tak velké nebo nebyly stanoveny. Druhá věc, že mladí lidé, když jdou na humanitní vědy, tak se víceméně rozhlížejí, co budou potom dělat. Nemusí teda hned se jasně vyhranit. Když absolvujete specializaci určitou na technické oboru, tak máte jasně určeno, co budete dělat. A je to vlastně infantilita mladých lidí, že si touto formou prodlužují stádium, kdy se mohou rozhlížet a vybírat si.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem německý držitel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass se nedávno pustil do nejoblíbenější sociální sítě světa a mimo jiné říká: Když někdo tvrdí, že má 500 kamarádů, tak ve skutečnosti nemá kamaráda žádného. Co o tom soudíte?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Soudím, že má plně pravdu a já také teda pro to nejsem na Facebooku a to tyto lidi bych nepovažovala za kamarády. Naopak, já bych se jich trochu bála. Protože proč se mám s někým znát přes Facebook. Jsem vděčná tomu, že prostě dneska odpoledne, až pojedu do Plzně, tak tam mám kamarádku a tu už mám od dětských let.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale i na Facebooku bude k dispozici odkaz na náš dnešní rozhovor s vámi, paní doktorko. Jiřina Šiklová, socioložka byla hostem dnešního Jak to vidí. Děkuju a těším se na ten další.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Také se těším.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra bude naším hostem profesor Jiří Hlaváček. Příjemný den přeje Zita Senková. Na slyšenou.

autor: Jiřina Šiklová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.