Nemám co na sebe!

13. březen 2014
Jak to vidíte?

Tak si asi občas posteskne asi každá žena. Stává se to i našim hostům, kterými byli Irena Čiháková, která již dvacet let provozuje Školu šití a Ada, autorka blogu Módní peklo.

V tom, kde děláme největší chybu, má Ada jasno: „Nedbáme o sebe.“

Mladé štíhlé dívky to mají s nakupováním snadné – obchodů s módou, která je určena právě jim, je všude plno. Složitější to mají starší ženy, které třeba mají nějaké to kilo navíc.

„Trh se orientuje na mladé ženy, které mají největší kupní sílu a největší zájem nakupovat nové věci,“ vysvětluje Ada. „Dá se najít oblečení i pro nekonfekční postavy, ale chce to hodně peněz a hodně času,“ oponuje paní Čiháková.

Hezky obléci štíhlou vysokou postavu je také mnohem jednodušší. „Pokud šijete na větší velikosti, tam už je zapotřebí více přemýšlet, protože to oblečením se musí jinak vytvarovat,“ říká Ada.

Čtěte také

Variantou může být pokusit se něco ušít sami. Podle paní Čihákové ovšem ženy láká na kurzech šití něco jiného. „Chtějí tvořit, chtějí něco vyrobit, mají z toho úžasnou radost.“

Jaký šicí stroj nám udělá dobrou službu? „Ten po babičce bychom si měli hýčkat,“ říká paní Čiháková a dodává: „Vyhnout bychom se měli velmi levným šicím strojům z obchodních řetězců. Často za podobnou cenu je možné koupit jednoduchý značkový šicí stroj.“

Čtěte také

Podle paní Čihákové můžeme začít třeba sukní, tu ušít není nic složitého. Je ovšem problém sehnat kvalitní látku. Orientovat se podle ceny již neplatí. Při nákupu je základ vyzkoušet, zda se látka nemačká. Je dobré zkontrolovat, zda se na balíku látky netvoří žmolky, jak ji zákazníci testují.

Každé oblečení korunují doplňky. „Nejlepší doplněk je úsměv,“ radí Ada. „Kdybychom se víc usmívali, tak bychom možná ty ostatní doplňky nepotřebovali.“

Více se dozvíte v záznamu pořadu v našem iRadiu.

autor: pst
Spustit audio