15 let, 750 míst, 1 moderátor. Po Česku Václava Žmolíka slaví

25. listopad 2015

Rok 2015 je pro Dvojku rokem výročním. Rubrika Po Česku Václava Žmolíka letos slaví 15 let a tisíce naježděných kilometrů.

„Po Česku původně vzniklo jako projekt televizní,“ upozorňuje autor a moderátor Václav Žmolík. „Ale hned u prvních dílů mě napadlo, že by byla zajímavá i rozhlasová verze.“ Nápad se líbil a rozhlasová verze se začala vysílat nedlouho po startu té televizní.


Po Česku Václava Žmolíka
Poslouchejte každý všední den ve 14:50 v Odpoledni s Dvojkou. Audiozáznamy najdete po vysílání v našem audioarchivu iRadio.

Nejdříve jednou týdně, pak dvakrát a dnes od pondělí do pátku v Odpoledni s Dvojkou vždy ve 14:50. Součástí rozhlasové verze je i oblíbená telefonická soutěž s hodnotnými cenami. „Posluchači ji mají moc rádi,“ říká autor.

Televize, rozhlas, noviny i knihy

V České televizi nakonec vzniklo 52 dílů, které se dodnes v reprízách vracejí na televizní obrazovku. „Natáčeli jsme je celý rok,“ vzpomíná Žmolík. „Pak cyklus skončil.“ Za to v Českém rozhlasu se bez přerušení vysílá celých 15 let. Nejdřív na Radiožurnálu, poslední tři roky na Dvojce.

Po Česku je taky už 8 let pravidelná rubrika v časopisu Týdeník Rozhlas. Na stránce 22 se čtenáři můžou týden co týden s Václavem Žmolíkem toulat po naší vlasti. Reportáže dostaly i knižní podobu: Po Česku I a Po Česku II – Neznámé příběhy.

Zajímavá místa nikdy nedojdou

„Za 15 let jsem s mikrofonem navštívil téměř 750 míst: muzea a galerie, zajel jsem do jeskyní i k rybníkům, vyšlapal na věže a rozhledny, sestoupil do dolů a do vojenských bunkrů, prošel slavné vily, staré továrny i lidové chaloupky, ale slabost mám pro památkové objekty – hrady, tvrze a zámky.“

Že mu zajímavá místa dojdou, se nebojí. „Naše země je tak bohatá na pamětihodnosti. A navíc se stále mění. Památky se opravují, staví se rozhledny, otevírají se nové turistické cíle. Kdo třeba před 15 lety tušil, že budeme mít nějakou stezku v korunách stromů?“

Jaké místo objevil speciálně pro Martinu Kociánovou? Klikněte na video!

A co říká popularitě rozhlasového a televizního cestování po naší zemi? „Těší mě, že jsem byl na začátku. Tehdy v roce 2000 či 2001 skoro žádné takové pořady nebyly,“ říká.

„Já si myslím, že je důležité, abychom dobře znali svou vlast, její památky a její historii. To je totiž základ hrdosti na zem, ze které pocházíme. I to je jeden z důvodů, proč tuto práci dělám a chci dělat i dál.“

Spustit audio