Jaký byl ve skutečnosti Karel Čapek zahradník? „Byl to takový zahradnický filatelista,“ popisuje Václav Větvička

Bratři Čapkové svou zahradu milovali. Byli nadšenými skalničkáři a nejen to. Dnes jim to odborníci „oplácejí“ třeba při pojmenování nových kultivarů.

„Karel Čapek byl takový zahradnický filatelista,“ říká dendrolog Václav Větvička. Pro zahradu a skalničky na pozemku u pražské vily totiž oba Čapkové kupovali jeden nebo dva kusy z každého kultivaru. To rozhodně nebyl běžný postup. Množství rostlin u jejich vily by vystačilo na několik zahrad.

Zahradní architektka Štěpánka Šmídová připomíná, že tehdy navíc nebylo vůbec obvyklé, aby se o zahradu u domu staral někdo jiný než profesionální zahradník. „Taky se tehdy vtipkovalo, že bratři jsou profesionální zahradníci, kteří se občas baví psaním nebo malováním,“ přidává Kristina Váňová, ředitelka Muzea Karla Čapka ve Strži.

Josef Karla kritizoval za povrchnost

Karel Čapek šel do problému vždy naplno. A stejné to bylo i se zahradničením. „Bylo to Karlovou fenomenální povahou. Když se do něčeho zakousl, ohlodal problém až na holou kost,“ glosuje Václav Větvička. Karla prý ale za povrchnost a široký záběr kritizoval bratr Josef, který vše zkoumal podrobněji.

Zahrada, kam občas zamířili taky Pátečníci

Každopádně zahradě propadli oba. Nikdy ani nerozdělili pozemek, který měl právně majitele dva. „Dům zůstává i po sto letech stejný. Zahrada se ale v čase mění. Nikdy tak ani jeden z bratrů neviděli fasádu hustě porostlou psím vínem. Tehdy mohl živý plot sahat maximálně do prvního patra,“ říká Váňová.

Zahradníkův rok

O tom, že Čapek zahradu opravdu miloval, svědčí i kniha Zahradníkův rok (poslechněte si kapitolu). „Svět jí byl okouzlen a inspirovali se jí tehdejší živnostníci, kteří pak hojně zakládali nejedno věhlasné zahradnictví,“ vysvětluje Větvička. Zvláštní je fakt, že Čapek v ní nepoužíval běžné české názvy. Většinu najdete v latině (např. „ krásná chrisantémum“).

Podle Větvičky to svědčí o opravdové odbornosti. Své vědomosti Čapek zúročil i v Povídkách z jedné kapsy, konkrétně v Modré chryzantémě (poslechněte si ji načtenou Karlem Högerem). Obou bratrů si zahradníci považují dodnes. Známý šlechtitel František Holenka své dva prý nejkrásnější kultivary lomikamenů nazval Karel Čapek a Josef Čapek.

autoři: lup , Ondřej Kepka
Spustit audio

Související