„Celej život nemám rád, když mi říkají pane režisére.“ Poslední rozhovor Juraje Herze na Dvojce

9. duben 2018

Ve věku 83 let zemřel v neděli filmový režisér Juraj Herz, známý autor snímků s přídechem hororu i specifického humoru. Bavit dokázal i ve svém posledním rozhovoru na Dvojce.

„Celej život nemám rád, když mi říkají pane režisére. Protože já nemám vůbec filmovou fakultu, já mám loutkařinu, sice i tam jsem byl jako režisér. A když natáčím, tak mi nikdo nesmí říkat pane režisére. Vždycky jenom Juraji,“ svěřil se Juraj Herz naposledy na Dvojce v březnu 2016.

Byl tehdy hostem Nostalgického muzea Ondřeje Suchého spolu se svou partnerkou Martinou Hudečkovou. Vzpomínal tu na své filmy Sběrné surovosti, Petrolejové lampy, Spalovač mrtvol, ale i na Kdyby tisíc klarinetů, ve kterém si zahrál. Nebyl jediný. Jako herec ostatně i začínal. V divadle Semafor, přesněji v jedné ze sedmi malých forem – ve Švankmajerově Divadle masek.

Premiérou všechno končí

V Semaforu se podílel na představeních Škrobené hlavy, Sběratel stínů, Papírové blues, Johanes doktor Faust nebo Šest žen Jindřicha VIII., kde nejen hrál, ale dokonce i zpíval duet s Pavlem Sedláčkem. Už druhý rok ale v divadle působil jen externě a pak skončil úplně. Začal totiž pracovat jako asistent režie na Barrandově.

„Já měl vždycky strašně rád premiéry. Protože jsem byl vlastně vnitřně filmař. A když je film hotový a je premiéra, tím končí. Už s tím nemůžete nic dělat. A já jsem i v divadle měl rád premiéru. Ale když jsem věděl, že večer mám hrát v reprízách, už jsem měl špatnou náladu. Už mě to nebavilo, už jsem to měl za sebou. Proto jsem tam taky vydržel jen dva roky.“

Poslechněte si krále českého hororu, jak mluví o Alfredu Hitchcockovi nebo o své podobě s Petere Sellersem nebo o tom, proč neměl rád televizní seriály, v celém hodinovém záznamu pořadu.

Jiří Štefl: Juraj Herz ve studiu Dvojky
autoři: Ondřej Suchý , rota
Spustit audio