Alexander Hemala: "Práce televizního hlasatele je srdeční záležitost"

2. září 2010

Má profesionální hlas i vystupování, ale také nejvíce odpracovaných let v hlasatelně Československé televize. Ti starší z nás jej pamatují z obrazovek, ze kterých na nás mluvil do roku 2005. Jako poslední hlasatel zamykal dveře tehdejšího studia na Kavčích horách. Řeč je o Alexanderu Hemalovi, kterého v rámci dnešního (čtvrtečního 2.9.) vysílání hostila kolegyně Zuzana Burešová.

"Když jsem se v roce 1973 připravoval na své první živé vysílání, nedostal jsem ze sebe ani slovo," vzpomíná na krušné chvíle Alexander Hemala, kterého musel nakonec jeden z režisérů povzbudit, aby byl schopen zprávy vůbec odříkat. "Tehdy ještě nebylo možné používat zařízení s nápovědou tak, jak jej známe dnes. Moderátoři si vše připravovali sami." Vzpomínal i na společně chvíle s kolegyni Dagmar Dvořáčkovou nebo spolužáky ze základní školy. Zrovna v nedávné době měl prý sraz právě s nimi, a to po neuvěřitelných 40. letech. Tehdy by ho ještě nenapadlo, že bude zastávat "srdcovou" funkci televizního hlasatele. "Mnozí opuštění lidé nalézají jistou útěchu právě ve tvářích z televizních obrazovek. Možná právě proto jsou většinou zaměstnanci ČT takový srdcaři." Jejich zaměstnání je pro ně zároveň i posláním, jak A. Hemala vysvětluje. (Pozn. redakce: "V případě ČRo to samozřejmě platí také!")

V svých 10letech se nastěhoval do hereckého domu na Velvarské ulici, do bytu vedle Josefa Hlinomaze. Na místě se tehdy konaly bujaré večírky, kterých se pochopitelně nemohl účastnit, ovšem vzpomínky si uchoval. "Jo tenkrát, když už nás nikde nechtěli, jsme jeli ke Stelle Zázvorkové, která měla bar vždy naplněný," citoval slova Vladimíra Menšíka. Ten měl s hereckým domem také své zkušenosti. A. Hemala dál dodává „Pamatuji, jak jsem chodíval hrát ke Stelle Zázvorkové na klavír, kde jsem také objevil motivaci, která mě dovedla ke studiu na DAMU.“ Nakonec ovšem vystudoval žurnalistiku, které se věnuje dodnes jako programový ředitel ČT.

Zajímavý byl i vztah rodiny A. Hemaly s rodinou T. G. Masaryka. Vzniklo mezi nimi zvláštní pouto "Ještě když jsme byli děti, poslouchali jsme kroniky našeho pradědečka. Ten bojoval v první světové válce a pana Masaryka znal," říkával. "Teď toho kluka císař pán vyhodil z parlamentu a co on bude dělat. No a nakonec se stal prezidentem."
Alexander Hemala spolupracoval mnoho let s hercem Jiřím Vimmerem "Byla to jízda. Nikdy jsem nevěděl co mě čeká za příští zatáčkou." Prý byl skutečný živel, ale měl i své světlé chvilky. "Jezdil ve žlutém Wartburgu jako ekonom. Už tenkrát měl automobil ukazatel spotřeby a on i kopce zdolával na dva čtverečky. Nikdy nepochopil, že při stoupání je třeba vydat víc paliva..."

Alexander Hemala

A co dnes chystá? Bude se účastnit televizní, taneční soutěže StarDance. Pouze se mu prý přešívají šaty a naučil se už i několik tanečních kreací, i když jeho první reakce na nabídku byla "Já a tančit? Vždyť já tančím pouze v sebeobraně!"

Více si poslechněte v rozhovoru...




Nestihli jste ústerní Setkání Hosta do domu? Nabízíme text Věry Luptákové Raymond Moody: "Lidé po klinické smrti říkají, že když někomu ublížíli cítili jeho bolest"

Raymond Moody
autor: Jan Sklenář
Spustit audio