Opera Nagano byla první možnost realizovat se v operním světě, přiznává Ondřej Havelka

8. březen 2011

Mnoho z posluchačů Dvojky Českého rozhlasu poznalo herce a zpěváka Ondřeje Havelku díky jeho roli ve filmovém zpracování knihy Zdeňka Jirotky Saturnin.

Proslavila ho role v televizní adaptaci románu Saturnin. „Saturnin mne pronásleduje už mnoho let. Myslel jsem si, že filmem byla jeho existence v mém životě završena, ale ono ne. Minulý rok přišla nabídka režírovat divadelní hru v ABC se stejným jménem, a tak má jeho role v mém životě další pokračování.“

Byl jsem nejzlobivější dítě ve třídě

Jako malé dítě rozhodně nebyl distingovaný. „Vždy jsem si dlouho zvykal v novém prostředí. Jakmile se mi však povedlo prostor ovládnout, stal jsem se největším zlobilem a bavičem třídy. Byl jsem druhým nejzlobivějším ve třídě s tím, že první skončil ve zvláštní škole. Takže nechybělo málo a mé životní osudy se ubíraly zcela jiným směrem.“

Ondřej Havelka

Na přijímačkách na DAMU šokoval

V době puberty se začal sám učit na kytaru. Jeho snem bylo stát se rockovou hvězdou, po vzoru tehdy velmi populárních Beatles. Proto nebylo žádným překvapením, že si podal přihlášku na DAMU. Přijímací porotu doslova šokoval.

„Přijímací pohovory na školu jsou pro komisi velmi únavné. Přijde 400 uchazečů, musí je všechny vyslechnout, probrat, poté přichází druhé kolo ... A tak jsem samozřejmě zákonem schválnosti šel na pohovor poslední den. Vědom si rozpoložení zkušební komise, připravil jsem si parafrázi slavné árie. Tím jsem všechny přítomné nejenom probudil, ale i rozesmál."

Po vystudování vysoké školy dostal vysněné angažmá v pražské Ypsilonce, kde působil tři roky. Poté do svého portfolia ještě přidal zpěv s Originálním pražským synkopickým orchestrem. V roli zpěváka prožil s tímto velkým souborem 19 let. Za další tři roky pracovní vytížení Ondřeje Havelky dosáhlo vrcholu, a tak se rozhodl, že z divadla odejde a bude se věnovat pouze zpěvu.

Návrat do školy

O svém rozhodnutí dlouho přemýšlel: „Představa, že se budu živit hopsáním na jevišti, mi nepřipadala tak úplně optimistická, a tak jsem se rozhodl otevřít zadní vrátka a vystudovat divadelní režii.“ Návrat na školu se ale ukázal být velmi těžkým.

Ondřej Havelka

„Pedagogové nějakým způsobem vysvětlují, jak umělecký svět funguje. Jenže realita je někde úplně jinde. A tak mi ty řeči o životě připadaly dost nepatřičně. Nakonec jsem musel studium přerušit. Jako dobrá varianta mi přišla změna prostředí přesunem na JAMU do Brna. Jenže tam mne přemluvili, že lepší bude vystudovat operní režii.“

Opera Nagano

Kariéra operního režiséra byla u Havelky odstartována shodou okolností. „Opera Nagano bylo maje první možnost, jak se realizovat. Ve chvíli, kdy se schylovalo k přípravám, vypadl režisér a šťastným řízením osudu jsem se k projektu dostal. Představení bylo velmi vtipné a divácky úspěšné.“

V současnosti připravuje swingový koncert v pražské Lucerně: „Je to takový večer, kam zveme tanečníky, kteří se zabývají swingem. Sjedou se do Lucerny a celý večer tančí. Na místě jsou přítomni i lektoři, pokud byste zrovna tímto tancem nevládli. Celý večer uvádím a nechávám se unášet proudem, což považuji za velmi uspokojivé,“ uzavřel Ondřej Havelka rozhovor.

autor: Jan Profous
Spustit audio