Hlasová poradkyně Jana Postlerová dovede zkrotit slovo

17. březen 2011

Dnes (17. 3.) jsme se, po 9:05 hodině magazínu "Je jaká je", věnovali řeči, a to společně s hlasovou poradkyní Janou Postlerovou.

Mluvíme od útlých let a žijeme v domnění, že mluvit umíme. Ovšem ve chvíli, kdy se dostaneme do rukou rétorické poradkyni Janě Postlerové, jsme konfrontováni s krutou realitou. S bezchybnou mluvou se totiž setkáme jen u málokoho. Přitom až 89% informací předáváme verbálně. Tedy ten, kdo umí dobře mluvit, zpravidla vítězí.

„Základy kvalitní řeči jsem se naučila v Dismanově rozhlasovém dětském souboru. Bylo to pro mě tehdy něco úžasného, zpívalo se tam a mluvilo, a jelikož jsem měla odvahu, angažovali mě do pohádek i přesto, že jsem ještě neuměla číst,“ tak vzpomíná na začátky své kariéry náš čtvrteční host, kterého do tajů mateřského jazyka zasvětili velikáni rozhlasové tvorby, herci Karel Höger, Dana Medřická nebo Zdeněk Štěpánek.

V současnosti působí J. Postlerová jako hlasová poradkyně a za základ kvalitní mluvy považuje jevištní způsob vyjadřování. Vedle hereckého projevu ovšem stojí tzv. speakrování, které nemá tak dramatický projev, a které např. dnešní redaktoři a moderátoři již příliš neužívají. Proto tedy vzniklo místo pro hlasového poradce. Jeho úlohou je specializovat se především na nastupující, mladé moderátory: „V současnosti lidé nejvíc zápolí s koncovkami, předložkami, protože náš jazyk dodržuje důraz na první slabiku. Mnozí současní redaktoři to bohužel ani nevědí.“

Jana Postlerová

Základem je kvalitní dýchání a třeba „posazení hlasu do masky“. Víte co se pod tímto termínem skrývá? Se vším nás J. Postlerová seznámila. Také jsme měli možnost telefonicky hovořit s žákyní poradkyně - Světlanou Vitovskou, dříve Zárubovou: „Hrozně ráda vzpomínám na naše společné hodiny, i když to vypadalo zprvu trochu drasticky, nakonec mě to bavilo a myslím si, že mi to hodně dalo. Dělala jsem dřepy, dýchala s knihami na břiše a běhala do schodů.“

Moderátorka Eva Kvasničková se také zajímala o to, jak komentátor přistupuje k informacím, které musí mít neustále k dispozici: „Již léta používám systém šanonů a barevných papírů. Tento systém nemůže zklamat a funguje. I když v místnosti, kde pracuji, je spíše nepořádek,“ dodává s úsměvem R. Bakalář a popisuje archiv obsahující kolo, součástky a cyklistické dresy.

V rámci vysílání zazněly také ukázky opravdových umělců, vládnoucích slovu. Moderátorka Eva Kvasničokvá nabídla tvorbu již zmíněného Karla Högera, přednášejícího text Karla Čapka. Pomyslnou perlou vysílání byla možnost ověřit si, jak na tom s naším jazykem jsme. Posluchači si na modelových větách pod dohledem našeho hosta ověřili, zda jsou schopni přednést správně několik málo vět, a to ve stresujícím přímém rozhlasovém přenosu.

Pokud vás zajímá více podrobností, poslechněte si záznam celého rozhovoru s Evou Kvasničkovou...

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.