9 mýtů o financích: Zaměstnání je jistota

24. srpen 2017

Je vašim snem pracovat jako zaměstnanec? Dosáhnout na zaměstnanecké výhody a mít jistotu pravidelného příjmu? Proč je to ale jen další z rozšířených mýtů?

Naprostá většina z vás vydělává peníze prací, samozřejmě až na ty, kteří třeba dobře investovali. V 90. letech jsme tady měli přímo podnikatelský boom. Mnozí teď mají úspěšné firmy, plno podnikatelů ale taky zkrachovalo. Od té doby převládá názor, podle kterého je zaměstnanecká pozice jistota.

Mýtus 7: Zaměstnání je jistota

Myslíte si to taky? Patří mezi trvalý zaměstnanecký poměr a jistotou stálého příjmu opravdu „rovnítko“? Podle Jany Merunkové, ředitelky obecně prospěšné společnosti yourchance, má každý samostatně výdělečně činný (OSVČ) svobodu rozhodování, bere na sebe ale taky odpovědnost a nemalá rizika. „Vlastně bych asi použila jiné slovo. Podnikavost. Tedy soubor schopností a dovedností, které jsou předpokladem úspěchu podnikání,“ říká Merunková.

Jaká je dnes situace na trhu práce? Dozvíte se v další části pořadu a taky v tomto videu. (Nezapoměňte ani na naši soutěž!)

NAŠE SOUTĚŽ

Otázka č. 7:
Jak dokážete na pohovoru (nebo potenciálnímu klientovi) svou proaktivitu?

Soutěžní pravidla

Každý týden zveřejníme novou soutěžní otázku. Správnou odpověď odešlete do týdne po našem čtvrtečním vysílání! Odpovídat můžete přímo v našem formuláři, nebo si otázku vytisknout a poslat klasickou poštou na adresu Český rozhlas Dvojka, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. (Počítejte ale s prodlením, které má pošta na doručení!) Třetí možností je formulář nascanovat a poslat mailem na adresu odpoledne@rozhlas.cz. Odpovědi označte zkratkou 9M (tedy 9 mýtů o financích).

Čtěte také

Taky můžete nakreslit komiks, natočit krátké (maximálně tříminutové video)! To ale musíte vložit na svůj youtube nebo facebook a poslat jen odkaz (najdete přímo ve formuláři).

Co můžete vyhrát?

Ze správných odpovědí vybereme každý týden 3 z vás! A co můžete vyhrát? Cenou je knižní set Prima život. A ten, kdo se bude chtít zapojit i do velkého finále na konci léta, může si stáhnout soutěžní arch a všech devět odpovědí poslat najednou (výše uvedeným způsobem).

Deset finalistů pak v polovině září pozveme na osobní setkání s hosty pořadu, a nejen to. Soutěž se dále řídí Pravidly soutěží Českého rozhlasu Dvojky.

Spustit audio