Zora Jandová říká, že největší nepřítel je většinou v naší hlavě

22. červenec 2011

U nás propaguje tai-chi. „Je to bojové umění, ale má sloužit k obraně. Ten největší nepřítel je většinou v naší hlavě. Cvičením se tak můžete naučit poznat sami sebe.“

Zora Jandová je herečka, zpěvačka, moderátorka Nočního Mikrofóra Dvojky Českého rozhlasu a také cvičitelka a úspěšná reprezentantka Česka v tai-chi. To je čínské cvičení a bojové umění, které vyžaduje velkou koncentraci.

Taichi je energie

Stejně jako moderní fyzika, vychází i tato metoda z předpokladu, že pevná hmota není pravdivý jev. Tyto zdi nejsou skutečné, je to jen čirá energie, ale elektrony se pohybují tak rychle, tak obrovskou rychlostí, že je nemůžete spatřit oddělené. To vytváří pocit pevnosti. A tak je tomu i s vaším tělem. To, k čemu se konečně nyní moderní fyzika dopracovala, to věděl Taoismus už tisíce let: že člověk je energie.

Zoře prý vždy vyčistí hlavu. „Jeden čas jsem se dokonce chovala nezodpovědně a cvičila jsem a cvičila až jsem se přecvičila. Je to bojové umění, které má sloužit k obraně. Ale ten největší nepřítel je většinou v naší hlavě. Cvičením se tak můžeme naučit poznat sami sebe.“

Zora Jandová

Mezinárodní úspěch

Na svůj první závod v tai-chi odjela do Hongkongu. „Odjela jsem tam jako reprezentantka Česka. Ale všechno jsem si musela sama zaplatit. Nakonec jsem skončila 17. na světě, první neAsiatka,“ chlubí se.

Zajímavá byla i její reakce po vyhlášení výsledné známky: „Docvičila jsem, slezla z koberce, vyslechla si konečnou známku a v tu chvíli se ze mě stala zase starostlivá matka, která ihned hledala první spojení domů.“

V Hongkongu se tehdy sešlo na 4000 soutěžích v bojových i nebojových disciplínách. „Bylo to opravdu veliké. Zahájení her připomínalo zahájení olympiády se všemi ceremoniemi, které k tomu patří.“

Zora Jandová

Mhouřit očit, potlačit vnady

Všichni soutěžící byli tehdy ubytování v jednom hotelu a bylo prý zajímavé pozorovat, jak jednotlivým hotelovým sousedům-závodníkům postupně přibývaly modřiny a šrámy na tělech, jak všichni „bojoví“ postupně měnili barvu pleti na jednotnou modrou a fialovou.

Měnila se prý i vizáž Zory Jandové, ale trochu z jiných důvodů. Snažila se přizpůsobit vzhledu Asiatů a tak, jako správná herečka, si domalovala a prodloužila linky oči, které se také snažila mhouřit. A taky potlačila své ženské vnady. To prý mělo, zejména u rozhodčích, docela úspěch.

Zora Jandová je ale v tomto sportu opravdu mistryní. I na mistrovství světa v Itálii v roce 2001 skončila sedmá a byla nejlepší mezi Evropankami.

Zora Jandová
autor: lup
Spustit audio