Bojíte se pátku třináctého?

13. říjen 2017
Hezky česky

Možná patříte mezi ty, kteří v pátek třináctého odmítají vytáhnout paty z domu. Nebo mezi „fobiky“, kteří mají chorobný strach jen z čísla 13. Nebo je vám to úplně jedno?

V letošním roce je to už druhý „smolný“ pátek, ten první byl v lednu (naštěstí je ale už poslední). Všichni pověrčiví asi nejvíc trpěli v roce 2015, kdy jsme je měli v kalendáři dokonce tři. Proč se tak bojíme?

Mohou za to Templáři?

Podle odborníků je v tom třináctka nevinně. Pokud ale pověra vychází z historie, pak stopy vedou až k Templářskému řádu. Krutý konec je postihl v pátek 13. října 1307. Pod tlakem francouzského krále Filipa IV. Sličného je tehdy rozprášil papež Klement V. Tehdy už od časného rána probíhalo rozsáhlé zatýkání a prý se taky od té doby říká, že je to nešťastný den.

Podle jiných pověr to zas byl den, kdy se Eva zakousla do jablka stromu poznání, nebo velká povodeň zastihla stavitele Babylonské věže. Fenomén nešťastného dne zná také ve svých Canterburských povídkách anglický středověký spisovatel Geoffrey Chaucer, který doporučoval nevyrážet na cesty. V novodobých dějinách dopadla v pátek 13. září 1940 bomba na královský Buckinghamský palác. 13. listopadu 1970 zabil cyklón v Bangladéši půl milionu lidí a třeba výletní loď Costa Concordia najela na skaliska 13. ledna 2012.

Triskaidekafobie

Taky ale může jít jen o autosugesci: má to být smolný den, tak taky je. Psychiatrie tento strach označuje za Triskaidekafobii. Tito „fobici“ opravdu odmítají hotelový nebo nemocniční pokoj 13. Dokonce i podle statistik se opravdu zvyšuje počet lidí, kteří končí na záchrankách nebo v nemocnicích. Na druhou stranu, přestože Češi nejsou moc pověrčiví, tak si podle sázkových společností na únorový pátek třináctého (2015) vsadilo téměř dvakrát víc lidí než obvykle.

autor: lup
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.