Co všechno lze vyčíst z jazyka nebo chůze? To nejlepší z Kontaktu Dvojky

28. červenec 2015

Rady psychologů, celostní medicína a podiatrie. To jsou témata, která vás v roce 2015 v Kontaktu zatím nejvíc zajímají. Jak pracovat se stresem, poruchami imunity, nespavostí nebo nadváhou? Čtěte dál.

„Duše a tělo jedno jsou.“ To si dnešní člověk vůbec neuvědomuje a má tak velký zmatek v duši. Popletený má ale i směr hledání. „Příliš se upínáte na své tělo, duši ale vůbec neposloucháte a navíc ji utlačujete,“ upozorňuje psycholožka a odbornice na čínskou medicínu Marcela Slavíčková.

Celostní medicína obě složky spojuje. Jak vypadá takové první vyšetření celostním lékařem? Začíná už prý vaši vstupem do místnosti, kdy odborník hodnotí vaše chování, řeč těla a způsob mluvy. Překvapit by vás neměla ani žádost na změření tepenného pulsu nebo vypláznutí jazyka.

„Kromě akutních a chronických nemocí tak vidím i charakter zdravotního problému. A taky vnitřní konstituci těla nebo osobní sílu, jak zdolávat nástrahy života,“ říká Marcela Slavíčková. „Zdravý“ jazyk je dobře pohyblivý, růžový, s nepatrným transparentním povrchem, bez výrazných změn. Máte takový?

Podiatrie, nový obor medicíny, který čte vaši chůzi

V Česku máme prvních 24 lékařů se specializací na podiatrii. Naši předkové bolesti nohu moc neřešili. Obouvali plstěné boty, dřeváky nebo prostě chodili na boso. „Dnes ale nosíme velmi nevhodnou obuv, a to nejen ženy. Za pár let budeme mít všichni velké hlavy a placaté nohy,“ říká podiatr Miroslav Havrda.

nohy, spánek, odpočinek

„Já se pacienta vždy ptám, proč má otlak na palci, jeden prst větší nebo jestli nemá různě dlouhé končetiny.“ Jestli třeba stojíte až z jedné třetiny jen na jedné noze (což se děje docela často), dochází k přetížení spojení páteře a hlavy a tak i k jejím bolestem. „Samozřejmě se to nedá říct obecně. Každý jsme individuálně postaveni.“

Trendem vyznavačů pohybu jsou dnes boty-prsťáky. Málo se ale ví, že jejich používání je limitováno zdravotním stavem. „Nesmí je používat diabetici, lidé s patní ostruhou a podobně. Nosit je tak může pouze 5 % lidí,“ upozorňuje lékař. Jaké boty by třeba mělo nosit dítě? Poslechněte si Kontakt ze záznamu.

Kontakt Dvojky
autor: lup
Spustit audio