Další cena pro Řidiče vozu smrti. Dokudrama Dvojky podle námětu Stanislava Motla

18. květen 2015

Krátké hry Českého rozhlasu uspěly na mezinárodním festivalu Prix Marulić 2015. V kategorii krátkých forem získal druhou cenu příspěvek Řidič vozu smrti, který odvysílala Dvojka.

Dokudrama Řidič vozu smrti v režii Petra Mančala vzniklo na základě námětu Stanislava Motla a jeho základem jsou zápisky Leopolda Lojky - muže, který při osudovém atentátu v Sarajevu v červnu 1914 řídil vůz vezoucí následníka trůnu.

Autory rozhlasového scénáře jsou Bronislava Janečková a Petr Mančal, pod zvukovým řešením je podepsán Filip Skuhrovec. Dramaturgie se ujala Kristina Žantovská, mistrem zvuku byl Dominik Budil.

2. a 3. místo

Ceny Prix Marulic 2015 pro Český rozhlas

Třetí místo v kategorii krátkých forem dostal další titul z produkce Českého rozhlasu. Hned za Řidičem vozu smrti se totiž umístila ara Evy Blechové Pro patria mori.

Ta je postavena na konfrontaci textu britského válečného básníka Wilfreda Owena Dulce et Decorum Est s perspektivou současných teenagerů, kteří válečnou bitvu prožívají skrze počítačovou hru.

Titul byl natočen v režii Ivana Chrze za spolupráce s dramaturgyní Klárou Novotnou, zvukovým designérem Ladislavem Železným a mistrem zvuku Dominikem Budilem.

Festival Prix Marulić

V rámci festivalu soutěžilo ve třech kategoriích (dokument, drama a krátké formy) celkem 44 příspěvků z 19 zemí. Za Český rozhlas se festivalu zúčastnili Filip Skuhrovec a Klára Novotná, která byla rovněž členkou poroty.

autor: Jiří Hošna
Spustit audio

Související