Dělobuch v toaleťáku. Česká obchodní inspekce varuje

Velmi kuriózní výsledky měla prosincová šetření inspektorů České obchodní inspekce, kteří se zaměřili na pyrotechniku. Provedli dohromady 234 kontrol, z toho víc než 150 v období od Vánoc do Silvestra. Porušení zákona bylo u každého třetího nákupu. Pokud vám nějaká pyrotechnika zbyla, mějte se na pozoru.

„Naštěstí to byly nejčastěji formální nedostatky, např. nevydali na žádost spotřebitele doklad se všemi náležitostmi nebo byly shledány nedostatky v informačních povinnostech, třeba chybělo značení výrobku třídou nebezpečnosti, o bezpečném užívání, ale například v Ústeckém kraji prodával prodejce pyrotechniku opatřenou návodem pouze v azbuce,“ popsal mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Nebezpečná rulička

Výsledky některých kontrol ale ČOI vysloveně překvapily. „Letos by to bylo na román,“ říká mluvčí. Asi nejvíc šokujícím nálezem byla pyrotechnika neznámého složení prodávaná v ruličce od toaletního papíru. A cena? Pět euro nebo 130 korun.

„Bylo to bez jakéhokoliv značení, chyběl už jen nápis domácí pyrotechnika. Něco takového je naprosto neslýchané. ČOI dodnes neví, co vůbec uvnitř bylo, protože to naplňovalo znaky vážného nebezpečí a ohrožení života a zdraví spotřebitele,“ dodal Fröhlich.

Inspektoři, kteří tento výrobek objevili, zavolali k odvozu policejní pyrotechniky, protože si netroufali dát neznámou výbušninu do svého auta. S prodejcem se povede správní řízení.

Nejde o jediný problém

A další výjimečný případ řešili kontroloři v Praze. V prodejně v Tiskařské ulici bylo na pultě půl tuny výbušných látek, i když maximální povolená hmotnost je 80 kg. Prodejce inspektoři vyzvali, aby pyrotechniku odstranil.

Kdo nakoupil pyrotechniky víc, než stihl odpálit, může ji uchovat do příštího Silvestra. Ale jen pokud má výrobek řádné značení a je na něm datum, do kdy je potřeba výbušninu odpálit. Toto datum samozřejmě musí přesahovat příští Silvestr. Důležité je skladovat výrobky v suchu, protože jinak hrozí samovznícení.

autor: luh
Spustit audio