DestinaCZE 2015? Hoslovický mlýn. Jeho unikátnost si majitelé za totality vyvzdorovali

16. listopad 2015

Unikátní Hoslovický mlýn se minulý týden stal vítězem soutěže DestinaCZE 2015 v rozhlasové kategorii Po Česku za tradicemi. Kouzlu areálu vodního mlýna podlehli i filmaři. Natáčely se tu pohádky Vodník a Karolínka, Kouzla králů nebo Tři bratři.

Autentický obraz života v Hoslovickém mlýně připomíná původní hospodářské vybavení s funkčním mlecím zařízením a domácí zvířata. Zapůsobí na vás i silný životní příběh rodiny Harantů.

Komunistům navzdory

Ti se jako poslední mlynáři vzepřeli totalitnímu komunistickému režimu a zůstali žít jako zastara. Právě díky tomu se mlýn dochoval v nezměněné podobě a návštěvník se v něm může přenést do 19. století.

Řemeslné workshopy

Atmosféru dokreslují pravidelné řemeslné akce (např. pečení chleba, včetně ochutnávky), ukázky zemědělské výroby, venkovské hry pro děti i zvykosloví na šumavském Podlesí prezentované v etnografické expozici.


Anketu DestinaCZE2015 vyhlásila už potřetí Česká centrála cestovního ruchu Czechtourism v několika kategoriích. Tu rozhlasovou, Po Česku za tradicemi, jste mohli sledovat v září a v říjnu v rubrice Václava Žmolíka Po Česku ve vysílání Odpoledne s Dvojkou.

Výsledky ankety DestinaCZE 2015 byly vyhlášeny na slavnostním večeru v rámci Fóra cestovního ruchu, které Czechtourism pořádá v evropském hlavním městě kultury Plzni. Cenu pro Hoslovický mlýn převzali od autora rubriky Po Česku Václava Žmolíka jeho provozovatelé: ředitelka Muzea středního Pootaví Ivana Říhová a správce mlýna Jaroslav Janout.

Spustit audio