Divácky nejatraktivnější dokumenty Dvojky v roce 2015

27. leden 2016

Druhá světová válka, hrdinové, kolaboranti, esoterika… Ale i současní aktivisté, matky. Hrdinové všedních dnů. To jsou témata, která vás nejvíce zajímají.

5. místo: Po stopách české šlechty

Nejde o jeden dokument, ale o celý seriál. Někdy se taky mluví o cyklu Modrá krev. Ať už tomu říkáte jakkoli, vždy jde o sledování osudů žijících potomků starých šlechtických rodů.

Cyklus Tomáše Černého a Martina Gromana jsme reprízovali během prázdninových měsíců. Váš neutuchající zájem ukazuje, že to byla správná volba.

4. místo: Hrdinové z barikád

I zde jde o celý cyklus: 12dílný série mapovala Květnové povstání. Snažila se změnit náš ustálený obraz o něm a ukazovala, že ani zdaleka nešlo jen o povstání tzv. pražské. V pořadu zaznívají autentická vysílání z Londýna z roku 1945 anebo revoluční vysílání Československého rozhlasu z května 1945.

Kolektiv autorů využíval i dopisy posluchačů, kteří před 10 lety reagovali na rozhlasovou výzvu a popsali své autentické vzpomínky na konec války v roce 1945. Zkuste například část Ukradené povstání, o technikách, kterými komunisté vygumovali skutečné hrdiny a přepsali dějiny.

3. místo: (Ne)bezpečné očkování?

Svobodná volba v otázce očkování u nás možná není. Nejde ale jen o to, zda očkovat. Nálepkuje se: lékaři pro a rodiče proti. Naprostá většina rodičů své děti očkovat chce. Požadují ale individuální přístup a to, aby se očkovalo bezpečně.

Akce Svicka za vcelicku

Dokument Aleny Blažejovské z cyklu Dobrá vůle v širším kontextu mapuje nejnovější události kolem očkování a naplňuje i krédo cyklu: sledovat aktivity a lidi, kterým leží na srdci taky osudy těch druhých.

2. místo: Čeněk Šlégl: Tedy dobře, vyřízeno…

Jde v podstatě o rodinné drama, ve kterém se ukazuje, že osudy nebývají černobílé. Oblíbený herec, zdatný sekundant Vlasty Buriana, si z vlastenectví počeštil původně německé jméno. Během války ale naprosto nepochopitelně kolaboroval.

Důvody rodina dlouho tajila i před Šléglovou vnučkou. A právě ona se o nich rozhovořila dokumentaristovi Janu Sedmidubskému.

1. místo: dokumenty ze série Stopy, fakta, tajemství…

Jde o skutečně unikátní pořad. Vyvrcholení životního pátrání, zkušeností, hledání v archivech i vášně Stanislava Motla.

Z jeho loňských pátrání vás nejvíce zaujala Velká hra jasnovidce Hanussena (o muži s moravskými kořeny, který Hitlera učil řečnickému umění) anebo Posel z jiných světů (o esoterikovi Rudolfu Steinerovi, který prý předvídal budoucnost), Tajný život Alfonse Muchy nebo Básník a jeho smrt aneb Hry osudu Alexandra Puškina.

Stopy, fakta, tajemství

Bohužel všechny díly série publikujeme na webu na výslovnou žádost autora pouze po dobu 30 dnů. Sledujte proto stále naše stránky.

autor: rota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.